ODLUKE

Jednogodišnja stipendija za kćerku poštenjačine Sulejmana Zećirija

Zećirija i njegovu kćerku Mirsadu primila je danas potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović

Mahmutbegović sa Sulejmanom i Mirsadom Zećiri. Fena

Avaz.ba/ fena

3.2.2020

Kćerka Sulejmana Zećirija, poštenjačine iz Hadžića koji je prije nekoliko dana našao i vlasniku vratio novčanik s više od 5.000 KM, a o čemu je „Avaz“ pisao, primat će jednogodišnju stipendiju za školovanje.

Kazala je to potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, koja je Zećirija i njegovu kćerku Mirsadu primila u posjetu. Sulejman zećiri je više puta ranjavani demobilisani borca Armije RBiH, otac osmero djece.  

Želeći javno izraziti priznanje Zećiriju, koji je, uprkos teškoj porodičnoj situaciji, poštenje stavio iznad svega, Mahmutbegović je odlučila dodijeliti jednogodišnju stipendiju njegovoj kćerki za školovanje. 

- Želimo podržati vaše poštenje i borbu za porodicu. Vjerujem da je zadržavanje moralnih principa put kojim možemo ići naprijed - kazala je Mahmutbegović, interesirajući se za uvjete u kojima živi inače 13-člana porodica Zećiri. 


Zećiri: Uprkos teškoj porodičnoj situaciji, poštenje stavio iznad svega. Avaz

Sulejman Zećiri, bivši borac 109. i 145. brigade Prvog korpusa Armije RBiH, koji je rat proveo na Treskavici i drugim bosanskohercegovačkim ratištima, gdje je tri puta ranjen, kazao je da nije imao dileme da li da pronađeni novac što prije vrati vlasniku. Odbio je i namjeru vlasnika novca da ga nagradi za pošteni pronalazak.

Zećiri je bez zaposlenja, ali uspijeva izdržavati svoju porodicu baveći se poljoprivredom, a tokom ljeta radi i u šumi. Najveća mu je želja da odškoluje djecu i dočeka da njegovi sinovi dobiju zaposlenje, što mu je ranije obećavano.  

Istaknuo je kako mu mnogo znači što je njegov gest prepoznat i kod nosilaca najviših dužnosti, te da će Federacija BiH pomoći školovanje njegove kćerke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.