SARAJEVO

Epilog sastanka: Iskoristiti zamah za napredak zemlje ka pridruživanju EU

S današnjeg sastanka u Sarajevu. S. Saletović

Al. Ti. / Avaz.ba

3.2.2020

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se danas s članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojima bi bio iskorišten politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

- Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu s evropskim standardima. Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda - naveli su iz Delegacije EU u BiH. 

S današnjeg sastanka u Sarajevu. S. Saletović

Dalje navode da EU i dalje ističe da su BiH potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Evropu.

- Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU - naglašavaju.

Ističu da bi uoči samita EU - zapadni Balkan, koji će biti održan u Zagrebu u maju, vlasti BiH trebale iskoristiti priliku i pokazati spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju naslijeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU.

- Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijelu Evropu - zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.