PROCESI

Ako tužilac Mihajlović ne opravda izostanak sa suđenja, bit će mu određen pritvor

Saslušana Mihajlovićeva daktilografkinja, ali nije željela odgovarati na pitanja koja se tiču predmeta

Mihajlović: Ne dolazi na suđenja. Avaz

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

4.2.2020

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje suspendiranom državnom tužiocu Boži Mihajloviću, kojeg Tužilaštvo BiH u aferi "Nestali novac" tereti za nesavjestan radu u službi.

Prošli put zbog nedolaska na sudsko ročište Sud BiH je izdao naredbu da se Mihajlović privede, zbog čega se on danas ipak pojavio u sudnici.

Na upit sutkinje Amele Huskić zbog čega nije došao na prethodno zakazano ročište, Mihajlović je pojasnio da je uputio mail u kojem je naglasio da je na krsnoj slavi i da zbog vremenskih neprilika nije u stanju doći u Sarajevo.

Kako je rekao, zbog toga je i tražio odgodu ročišta. No, Huskić je dodala da to nije bio opravdan izostanak, zbog čega je bila izdata naredba da se on privede. 

- Ne možete komunicirati sa sudom putem mog privatnog maila. Znate procedure kako se to radi. Ovo nije prvi put da Vi izbjegavate pozive, zbog čega smo i ranije tražili da Vas dovodi Sudska policija. Ako ubuduće ne opravdate svoj izostanak, Sud će Vam odrediti pritvor - rekla je Huskić.

Inače, jutros je svjedočila Mihajlovićeva daktilografkinja. Sud BiH ranije je zabranio objavu njenog imena, s obzirom na to da nije optužena u ovom predmetu.


Mihajlović po izlasku iz Suda BiH s advokatom. M. Aščić

Prije njenog svjedočenja Mihajlovićev advokat Vlado Adamović rekao je da su se stekli uvjeti da se ovaj postupak u odnosu na njegovog klijenta i svjedokinju spoji. S obzirom na to, kako je rekao, da se protiv nje vodi postupak u Tužilaštvu KS, Adamović tvrdi da je potrebno da se istovremeno utvrđuje krivica i Mihajlovića i daktilografkinje, ali ne u Sudu BiH.

- Dva okrivljenika ne mogu svjedočiti jedan protiv drugog - kaže Adamović.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da postupak protiv daktilografkinje vodi Tužilaštvo KS, ali da tu optužnica nikada nije podignuta.

Sud BiH je, također, s obzirom na to da se protiv daktilografkinje vodi istraga, a u optužnici se spominju navodi krivičnog djela, daktilografkinji odredio pravnog zastupnika.

Inače, svjedokinja danas nije željela odgovarati na pitanja koja se odnose na ovaj predmet. Na većinu pitanja je rekla da se ne sjeća imena osoba koje je nabrajalo Tužilaštvo i da je ona bila daktilograf ne samo Mihajlovićev nego da je radila i s drugim tužiocima.

Potvrdila je da je iz medija saznala da je iz Mihajlovićevih predmeta nestao novac i da nije imala posla sa spisima. Negirala je da je u kancelariji Mihajlovića imala svoj ladičar, u kojem su pronađeni određeni akti i spisi.

- Ja sam bila daktilograf 22 godine, otkucala sam na hiljade dokumenata, imena nisam pamtila. Sjećam se imena akcija, i to iz medija ''Kiss'', "Zamak", ali ne i predmeta - rekla je daktilografkinja.

Adamović je dodao da je "abnormalno tražiti da se svjedokinja izjasni na dokaze vlastite krivice".

Kratko je pitao svoju svjedokinju osjećala li se odgovornom za ovo što Tužilaštvo navodi protiv nje u istrazi, na što je ona rekla - ne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.