SAOPĆENJE

Ministarstvo sigurnosti BiH pozdravlja organiziranje sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima

Revitalizacija ove udarne grupe iznimno je važan korak

Fahrudin Radončić i Gordana Tadić. Avaz

Avaz.ba

4.2.2020

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pozdravlja i smatra veoma važnom odluku rukovodioca Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić da organizira sastanak Udarne grupe 10. 2. 2020. godine.

Ministarstvo pozdravlja i aktivnosti koje se vode unutar Udarne grupe na imenovanju specijaliziranih tužilaca i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima u svim tužilaštvima i policijskim agencijama. Oni će, kako je planirano, biti uključeni u specijalističku Mrežu tužilaca i istražitelja u okviru koje će razmjenjivati informacije, planirati i provoditi zajedničke akcije, provoditi obuke, vršiti analize slučajeva i iz tih iskustava graditi standarde u svom radu.



Fahrudin Radončić i Gordana Tadić. Avaz

Revitalizacija ove udarne grupe iznimno je važan korak nakon što je Vijeće ministara BiH 23. januara ove godine usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za razdoblje 2020.-2023. godine.

Ovakvim radnjama nadležnih institucija BiH omogućeno je da sadašnji status BiH na „Nadzornoj listi 2“ (Tier 2 watchlist), na listi zemalja koje kategorizira Odjel za nadgledanje i borbu protiv trgovine ljudima američkog Stejt departmenta, uz punu pomoć Ambasade SAD u Sarajevu i Erika Nelsona (Eric), vjerovati je, ostane takav da omogućava nastavak pomoći našoj zemlji po više veoma značajnih i strateških osnova.

Također, ovim bi trebao biti spriječen i eventualni prelazak naše zemlje u status „Nadzorna lista 3“, koji bi bio iznimno štetan po naše međudržavne partnerske odnose, ekonomiju i sigurnosne agencije. Ovakvim odgovornim ponašanjem Vijeća ministara, Ministarstva sigurnosti BiH i Udarne grupe naša zemlja daje svoj doprinos u borbi protiv planetarne pošasti trgovine ljudima i organiziranog kriminala u ovoj oblasti.

Ministarstvo sigurnosti BiH će nastaviti raditi na veoma obimnom poslu ispunjavanja svih obaveza koje proističu iz Strategije koju je usvojilo Vijeća ministara BiH, stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.