MOSTAR

U HNK formiran Krizni štab, kineski radnik ne pokazuje simptome koronavirusa

Nakon sjednice Koordinacijskog tijela

Dretelj kod Čapljine: Mjesto gdje je Kinez u izolaciji. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

4.2.2020

Državljanin Kine koji je 1. februara rješenjem nadležnih instanci zbog osnovane sumnje da je bio u direktnom dodiru s osobama oboljelim od koronavirusa na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako smo to prvi izvijestili, stavljen pod zdravstveni nadzor do sada ne pokazuje nikakve simptome ove bolesti. 

Potvrđeno je to danas nakon sjednice Koordinacijskog tijela koje je resorni kantonalni ministar Goran Opsenica imenovao prethodnih dana, a koje je danas preraslo u Krizni štab.

Riječ je o kineskom radniku koji je angažiran na izgradnji dionice autoceste Koridora 5C u Dretelju kod Čapljine i gdje je po dolasku u HNK odmah stavljen u izolaciju.

Pavlović: Nemamo nijedan slučaj. Avaz

- On je bio na odmoru u svojoj zemlji i na sastanku je izneseno da je izolacija u kojoj se nalazi, praktično, mjera predostrožnosti, budući da je kod nas stigao iz tog područja. Dakle, u ovom trenutku nemamo nijedan slučaj koji ukazuje na to da ijedna osoba ima simptome koronavirusa - izjavio je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, u ime Kriznog štaba.

Rekao je da će situacija na terenu svakodnevno biti praćena te da će po potrebi biti donesene mjere i aktivnosti u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Federalnog ministarstva zdravstva, kao i ostalih nadležnih institucija.

Naveo je i da će sutra biti održan novi sastanak s predstavnicima bolnica, službi hitne pomoći te drugih nadležnih ustanova kako bi, rekao je, „zlu ne trebalo, bili u stanju pripravnosti“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.