SASTANAK

Ministri Košarac i Džindić: Afirmirati saradnju radi efikasnije prohodnosti odluka

Košarac je informirao ministra Džindića o nedavnom sastanku koji je u Briselu imao s evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom

Sa sastanka ministara Košarca i Džindića. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Avaz.ba

4.2.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića, s kojim je razgovarao o modelu buduće saradnje i mnogim aktuelnim pitanjima

Ministar Košarac upoznao je ministra Džindića s tim da u potpunosti želi afirmirati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija Distrikta Brčko s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ministar Džindić podržao je ovu inicijativu radi bolje i efikasnije prohodnosti odluka. Sagovornici su se usaglasili da postoji potreba za održavanjem periodičnih sastanaka na ministarkom nivou te najavili da će to biti praksa u njihovoj saradnji.

Košarac je informirao ministra Džindića o nedavnom sastanku koji je u Briselu imao s evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom te najavljenoj reviziji zaštitnih mjera koje je EU uvela na uvoz proizvoda od čelika. U tom kontekstu, ministri Košarac i Džindić ukazali su na potrebu da u zadatom roku usaglašeno pripreme kvalitetne argumente koji će biti predstavljeni Evropskoj komisiji radi izuzimanja BiH od zaštitnih mjera EU.

Na sastanku je bilo riječi i projektima plinofikacije u BiH te su sagovornici konstatirali da je potrebno osigurati nove pravce snabdijevanja, kao i diversifikaciju izvora.

Ministri Košarac i Džindić usaglasili su i da je potrebno inovirati postojeće radne grupe koje rade na određenim normativnim aktima. Sagovornici su dogovorili i da će u narednom periodu zajedno posjetiti određene kompanije namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH.

Tokom današnjeg susreta, usaglašeno je da će u narednom periodu biti iniciran sastanak ministra Košarca i nadležnih entitetskih ministara s predstavnicima Energetske zajednice, na kojem će biti razmotreni uvjeti iz Trećeg energetskog paketa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.