NEVJEROVATNO

Dževad Korman dobio novo rješenje, sada je komandir Policijske stanice u Banovićima

Posjeduje čin glavnog inspektora

Dževad Korman. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

4.2.2020

Načelnik Sektora uniformirane policije Nevres Šiljegović, koji je vršilac dužnosti direktora Uprave policije MUP-a TK, danas je potpisao novo rješenje o radnom mjestu Dževada Kormana, nedavno smijenjenog direktora.  

Korman je prvo postavljen za komandira Policijske stanice u Kalesiji. Na toj poziciji nije ostao ni do kraja radnog vremena kada mu je uručeno novo rješenje u kojem se navodi da je od sutra komandir Policijske stanice u Banovićima.

Korman posjeduje čin glavnog inspektora i njegovo imenovanje s tim činom za komandira stanice je klasična profesionalna degradacija.

Inače, Damir Alić, advokat koji zastupa Kormana, u ponedjeljak je tužio Vladu TK zbog, kako je navedeno, nezakonite smjene njegovog klijenta.

Korman je imao mandat do sredine 2022. godine. Imenovan je kada je Vladu TK predvodio Pokret demokratske akcije i u trenucima kada je prvi put Uprava policije MUP-a TK dobila finansijsku samostalnost.

Od imenovanja nove Vlade TK počele su pripreme za njegovu smjenu. Prvo su predložene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima koje nisu ušle u parlamentarnu proceduru zbog pisma koje su uputili visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).


Dževad Korman. Arhiv

Korman je u tim trenucima imao ocjenu 5 od Nezavisnog odbora i ocjenu 1 od ministra Sulejmana Brkića. U međuvremenu je Skupština TK imenovala novi Nezavisni odbor, koji je petnaestak dana kasnije dao saglasnot Vladi TK za smjenu Kormana.

Odmah nakon njegove smjene, visoki predstavnik Incko i američki ambasador Nelson oglasili su sezajedničkim pismom u kojem su naglasili da zvaničnici koji imaju mandate u nepolitičkim institucijama, poput policije, ne bi trebali biti smjenjivani samo zbog promjene političke konstelacije, već vrednovani na osnovu objektivnih i profesionalnih standarda.

- Odgovornost i transparentnost sastavni su dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu, a kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam - poručili su u izjavi Nelson i Incko.

U saopćenju iz OHR-a podsjeća se da su Nelson i Incko u novembru prošle godine uputili vlastima Tuzlanskog kantona zajedničko pismo u kojem su upozorili na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom.

Nelson i Incko smatraju da odluka Vlade Tuzlanskog kantona nije donesena u interesu javnosti te da ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje.

Nakon posljednjih događanja postavlja se opravdano pitanje: Postoji li Uprava policije MUP-a TK? 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.