ODLUKE Odgovor na inicijativu Francuske i još devet članica

Evropska komisija danas iznosi prijedlog proširenja EU: Šta to znači za zapadni Balkan

Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane

Avaz.ba

Danas kolegij komesara

Foto: Agencije


Evropska komisija danas će, poslije gotovo tri mjeseca, objaviti prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije (EU).

To će zapravo biti njen odgovor na inicijativu Francuske i predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), ali i još devet zemalja članica, o tome kako će ubuduće izgledati taj proces. 

- Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane što mogućnošću da i prije članstva koriste evropske fondove, što učešćem u radu pojedinih institucija i programa - kazao je izvor "Blica".

Na sličan način reforma tretira i prijedlog koji je, nakon Francuske, uputilo i devet zemalja članica: Austrija, Estonija, Italija, Češka, Letonija, Slovenija, Poljska, Litvanija i Malta. One su predvidjele grupisanje poglavlja po tematskim oblastima, pristup na osnovu zasluga, strogo i pošteno uvjetovanje, poticaje za zemlje kandidate, a insistira se i na dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

  • Danas kolegij komesara

    Danas kolegij komesara

    Foto: Agencije


- Za sada niko nije vidio papir koji bi trebao biti usvojen danas na kolegiju komesara, a nakon toga i javno obznanjen. Ono što se zna jeste da je predviđeno veće otvaranje EU prema zapadnom Balkanu, ali dok ne vidimo dokument, ne znamo šta to znači u praksi - kazao je izvor "Blica".

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero kaže da prijedlog nove metodologije pristupnog procesa neće promijeniti politiku proširenja niti uvjete za ulazak u EU.

- Predstavit ćemo prijedlog koji će proces pregovora učiniti kredibilnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i više politički vođenim procesom. Naš cilj nije da mijenjamo politiku proširenja niti da predlažemo promjenu, već jasni i zacrtani uvjeti za ulazak u EU - kaže Pisonero.

NA VRH

Podijeli članak na