OTKRIVAMO

Šta donosi prijedlog DF-a o izmjeni Ustava BiH: Spriječiti izborne krađe

Izmjene Ustava BiH kao i Izbornog zakona, prema našem prijedlogu, implementiraju sve presude Suda u Strazburu, kao i odluku Ustavnog suda BiH, rješavanje pitanja izbora u Mostaru

Prijedlog predložen u Parlamentu. Avaz

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

5.2.2020

Klub zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH održao je danas konferenciju za medije povodom Prijedloga amandmana na Ustav BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji će biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Lider DF-a Željko Komšić pojasnio je za “Dnevni avaz” šta ove izmjene predviđaju.

- Izmjene Ustava BiH, kao i Izbornog zakona, prema našem prijedlogu, implementiraju sve presude Suda u Strazburu, kao i odluku Ustavnog suda BiH, rješavanje pitanja izbora u Mostaru. Predviđaju i transparentniji i pravičniji izborni proces radi izbjegavanja izbornih krađa i prevara - rekao je Komšić dodavši da će danas sve biti jasnije.

On nam je rekao da se, kad je u pitanju formiranje Vlade FBiH, nepotrebno zateže i postavljaju uvjeti koji se tiču krupnijeg političkog dogovora, ali se kroz izmjene Izbornog zakona ne tiču nivoa entiteta nego Parlamenta BiH.

- Moje je mišljenje da se formiranje Federalne vlade ne bi trebalo uvjetovati nego je izabrati što prije. To uvjetovanje HDZ-a neće uroditi plodom. Ono što HDZ traži, mislim, prije svega, na njihovu interpretaciju odluke Ljubić, neće proći. U Sarajevu oni nemaju partnera za to tako da ta priča postaje bespredmetna – kaže Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.