SARAJEVO

Poznata imena ministara Demokratske fronte u Vladi KS

Ovoj stranci pripali su Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo privrede

DF: Mesihović ministar zdravstva, Mačkić na čelu Ministarstva privrede KS. Arhiv

Avaz.ba

5.2.2020

Nakon Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), i Demokratska fronta (DF) je donijela odluku o ministrima u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo (KS).

Novi ministar zdravstva bit će, prema informacijama Faktora, Rusmir Mesihović, aktuelni savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i bivši ministar zdravstva Federacije BiH, dok će novi kantonalni ministar privrede biti Goran Mačkić, član Predsjedništva DF-a i privrednik iz Banje Luke.

Ranije su odluke o kadrovima za ministarske pozicije donijeli SDA i SBB.

Tako će novi ministar finansija biti Jasmin Halebić, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom mandatu. Halebić je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, a do preuzimanja ministarske pozicije u prošlom mandatu je obnašao i dužnost dekana te visokoškolske ustanove.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture će biti Nihada Glamoč, bivša direktorica ''Sarajevogasa'', koju je odlazeći saziv Vlade KS s te pozicije smijenio u oktobru prošle godine. 

Na čelu Ministarstva kulture i sporta bit će proslavljeni glumac Emir Hadžihafizbegović, dok će Ministarstvo pravde i uprave predvoditi Mersa Kustura, sekretar Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo. 


DF: Mesihović ministar zdravstva, Mačkić na čelu Ministarstva privrede KS. Arhiv

Novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša će biti arhitekta Faruk Kapidžić, dok će resor saobraćaja voditi Adi Kalem, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići.

Brigu o boračkoj populaciji u KS će voditi Senad Hasanspahić, nekadašnji ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS u periodu od 2015. do 2018. godine.

SBB će imenovati novog ministra unutrašnjih poslova, a to će biti Ismir Jusko. Za druge dvije pozicije, odnosno za poziciju ministra obrazovanja vjerovatno će biti imenovan Anis Krivić, koji je glavni inspektor za obrazovanje, a za Ministarstvo za rad i socijalnu politiku SBB će predložiti Teu Mušić, vijećnicu u Gradskom vijeću.

Odranije je poznato da će novi kantonalni premijer biti Mario Nenadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.