SAZNAJEMO

Afera “Lažne diplome”: Profesori uzimali po 500 KM po kandidatu!

Tužilaštvo USK proširilo je nedavno istragu na više od 100 osoba, a sada izlaze navidjelo nove nepravilnosti.

Centar “Vita plus” u Cazinu: Ko je sve dolazio. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

5.2.2020

Muškarac kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila u ponedjeljak u nastavku predmeta “Pero”, koji se odnosi na izdavanje lažnih diploma u Federaciji, pušten je jučer na slobodu, potvrđeno je za “Avaz” iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koje vodi istragu u ovom predmetu.

Svi posrednici

Riječ je o posredniku, koji je ispitan u svojstvu osumnjičenog, zajedno s još 16 novih osoba koje su povezane sa pritvorenim Admirom Hadžipašićem, bivšim delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH i Skupštine Unsko-sanskog kantona. Ove osobe dovodile su Hadžipašiću kandidate, koji su plaćali desetine hiljada KM za lažne dokumente.

Hadžipašić je i vlasnik Centra za obrazovanje “Vita plus” u Cazinu i glavni organizator kriminalne grupe, koja je, prema navodima Tužilaštva USK, oštetila budžet za 200.000 KM i pri tome zaradila milione maraka.


Hadžipašić: Sve organizirao. Avaz

Osim Hadžipašića, u pritvoru je i njegov saradnik i suvlasnik Centra Goran Lalović.

Tužilaštvo USK proširilo je nedavno istragu na više od 100 osoba, a sada izlaze navidjelo nove nepravilnosti.

Saznajemo da su u grupi prekjučer ispitanih osoba brojni univerzitetski profesori i direktori mnogih srednjih škola ne samo sa područja Krajine nego iz cijele Federacije.


Imaju dokaze

Ovi posrednici, mahom profesori, kako je pokazala istraga, uzimali su od 100 do 500 KM po kandidatu, koje su pronazili i slali Hadžipašiću.

Tužilaštvo USK ima dokaze da su profesori pronalazili kandidate, a zauzvrat, kao i za ocjene koje su davali, uzimali i procent.

Utvrđeno je da su posrednici znali dovesti i po 100 kandidata, za šta su naplaćivali procent pa su zaradili hiljade KM. Ova posrednička vrsta ugovora trajala je godinama.

No, istraga i dalje traje, pogotovo zato što su mnogi već priznali krivicu.


Diplome po 15.000 KM

 

Ova grupa, kako smo ranije pisali, prodavala je diplome po cijeni od 1.000 do 25.000 KM.

Prikriveni istražitelji SIPA-e platili su fakultetsku diplomu 13.500 maraka. Prvo im je traženo 15.000 KM, ali su se cjenkali. Diplome su dobili za mjesec.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.