ODLUKA

Ministarstvo zdravstva ZDK imenovalo Krizni štab za praćenje koronavirusa

Imenovan u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Kantonalna bolnica u Zenici. Ilustracija

Fena

5.2.2020

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona imenovalo je Krizni štab za praćenje novog koronavirusa

Kriznim štabom predsjedava kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić, a u njegovoj odsutnosti Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i član Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK.

- Imenovanjem Kriznog štaba raspušteno je Koordinaciono tijelo za praćenje pojave novog koronavirusa, koje je formirano prošle sedmice - navodi se.

Krizni štab je imenovan u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Osim predstavnika Kantonalnog ministarstva zdravstva, čine ga predstavnici Kantonalne bolnice Zenica, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, domova zdravlja u Zenici i Tešnju, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.


Kantonalna bolnica u Zenici. Arhiv

Krizni štab je imenovao specijalisticu epidemiologa s Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Fatimu Bašić za kontakt-osobu s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva.

Osnovni zadatak Kriznog štaba je hitno aktiviranje Kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu radi sprečavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Krizni štab je, na prvoj sjednici, naložio da se u roku od sedam dana izrade krizni plan i detaljne epidemiološke instrukcije.

- Bolnicama u ZDK je naloženo da pripreme prostorije izolacije za smještaj sumnjivih pacijenata te da se odmah izvrši nabavka zaštitnih odijela i maski za zdravstvene radnike u bolnicama i domovima zdravlja. Od domova zdravlja je zatraženo da odmah provjere i izvijeste Krizni štab o rezervama zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Krizni štab je saglasan da se, u saradnji s Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona, organizira edukacija za zdravstvene radnike koji su u sistemu prevencije i liječenja zaraznih bolesti u tom kantonu - navodi se u saopćenju Press-službe ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.