NA LICU MJESTA

Reporter "Avaza" na Sokocu: Blokirani smo 48 sati, stoka nam žedna riče u štalama

Mjesto od grada udaljeno samo tri kilometra

Piše: Al. B. / Avaz.ba

6.2.2020

Brejakovići, Sokolac - Avaz
Brejakovići, Sokolac - Avaz
Brejakovići, Sokolac - Avaz
Brejakovići, Sokolac - Avaz
Brejakovići, Sokolac - Avaz
+6

Posljedice jakog nevremena na području Sokoca još se otklanjaju uprkos činjenici da je u jutarnjim satima došlo do smirivanja vjetra i prestanka padavina. 

Zbog snježnih nanosa, koji negdje iznose i do dva metra, pojedina sela su potpuno blokirana. Električnu energiju su tokom dana dobili stanovnici užeg jezgra grada i nekoliko naselja. Kvarovi na elektromreži doveli su i do nestanka vode s izvorišta Bioštica.

- Stanje je bilo neopisivo. Ja ovako nešto nisam doživjela, da na Romaniji oluja danonoćno traje ovakvim intenzitetom. Morate raditi, a kada izađete vani, olujni vrtlog hoće da vas uguši. Imate osjećaj kao da na moru doživljavate buru sa sjevercem koji ledi. Šteta na objektima nismo imali, ali strahujemo za stoku, jer struje je nestajalo nekoliko puta po nekoliko sati, pa onda dođe. Međutim, vode nemamo ni sada. Mi ovdje nemamo ni bunare, ni izvore, ni potok, pa nam stoka žedna riče u štalama – kazala nam je Dušanka Borovčanin iz sela Brejakovići.

Iako je od centra Sokoca ovo mjesto udaljeno samo tri kilometra, put je još u blokadi.

- Kako je u drugim dijelovima, ne znam, ali mi smo blokirani oko 48 sati. Mašina je prošla, čistila, ali već za pola sata sve je zameteno ponovo – kaže Borovčanin.

Članica jednog udruženja žena poznatog po proizvodnji romanijskog kajmaka – skorupa kaže da je u gradu teško, da je posao radnika službi vodovoda, elektrodistribucija i putara jako težak, ali da su pravi heroji ipak stanovnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.