SAOPĆENJE

Radončić i ambasador Sakamoto: Nastavak podrške službama zaštite i spašavanja

Najavljeno jačanje regionalne saradnje službi zaštite i spašavanja

Ministar Radončić i ambasador Sakamoto. Ministarstvo sigurnosti BiH

Avaz.ba

6.2.2020

Bosna i Hercegovina i Japan će i ubuduće nastaviti uspješnu saradnju u oblasti sigurnosti, posebno u oblasti zaštite i spašavanja, istaknuto je na današnjem sastanku u Sarajevu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića s ambasadorom Japana u BiH Hidejukijem Sakamotom

Istaknuto je da je vlada Japana, nakon katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine, izdvojila značajnu pomoć za opremanje i specijalističke obuke pripadnika civilnih zaštita u BiH. Ambasador Sakamoto je istakao da će se to nastaviti i u budućnosti, najavljujući da će se jačati regionalna saradnja službi zaštite i spašavanja.


Radončić se sastao sa Sakamotom. Ministarstvo sigurnosti BiH

Posebno je istakao važnu ulogu Ministarstva sigurnosti BiH za koordinaciju s drugim službama zaštite i spašavanja u BiH, kako bi u slučaju potrebe mogli što efikasnije i brže reagirati i spašavati ljudske živote. 

Tokom sastanka ministar Radončić je upoznao ambasadora Sakamota i o drugim sigurnosnim izazovima s kojima se suočava BiH, posebno migrantskom krizom i povratku bh. državljana koji su kao strani ratnici boravili u Siriji i Iraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.