SUSRETI

Diplomatska ofanziva ministrice Turković: Na večeri kod Majka Pompea

Šefica bh. diplomatije poručila da BiH u potpunosti podržava slobodu i prakticiranje vjerskih opredjeljenja

Turković i Pompeo. MVPBiH

Avaz.ba

6.2.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na lični poziv državnog sekretara SAD Majka Pompea (Mike), prisustvovala je radnoj večeri povodom uspostave Alijanse za slobodu vjeroispovijesti.

Alijansa treba predstavljati mrežu posvećenih zemalja koje su opredijeljene za zaštitu sloboda vjeroispovijesti širom svijeta. Osnivanje Alijanse vođeno je idejom da treba više raditi na zaštiti religijskih sloboda manjinskih grupa, borbi protiv diskriminacije i sudskih procesa koje u osnovi imaju negiranje slobode vjeroispovijesti.

Alijansa ima za cilj borbu za slobodu vjeroispovijesti svih religijskih uvjerenja, koja zadržava pravo pojedinaca da ne vjeruju, da promijene način vjerovanja ili da manifestiraju vjerovanje bilo pojedinačno, bilo u zajednici s drugima, pravo na obavljanje molitve, slijeđenje ili njeno prakticiranje.



Turković i Pompeo. MVPBiH

Ministrica Turković u svom izlaganju je naglasila da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava slobodu i prakticiranje vjerskih opredjeljenja. 

Naglasila je da nas komemoracija povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici u julu ove godine, podsjeća da krive percepcije i neprihvatanje drugih i drugačijih mogu imati stravične posljedice. 

Ministrica Turković istakla je i potrebu promoviranja obrazovnih standarda koji bi već odmalena djecu učili da su svi ljudi jednaki, s istim pravima, te s tolerantnošću jednih prema drugima. Nadalje je kazala da je neophodna važnost promoviranja jednakosti u obrazovnim sistemima kako bi se garantiralo pravo različitosti u pluralističkom društvu. 

Na putu za Vašington, ministrica Turković u Berlinu se sastala s ministrom vanjskih poslova Njemačke Hajkom Masom (Heiko Maas) i ministrom vanjskih poslova Francuske Žan-Iv le Drijanom (Jean-Yves Le Drian).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.