SASTANAK Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ministar Košarac i ambasador Koč o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

Usaglašeno je da u narednom periodu budu poduzeti konkretni koraci na organiziranju susreta BiH - Srbija - Turska

Avaz.ba
06.02.2020 18:58

Ambasador Koč i ministar Košarac

Foto: MVTEOBiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas ambasadora Turske u BiH Halduna Koča (Koc), s kojim je razgovarao o unapređivanju bilateralne saradnje i drugim aktuelnim pitanjima.

Sagovornici su konstatirali da je između BiH i Turske uspostavljen pravni okvir za slobodnu trgovinu te razmijenili mišljenje o vanjskotrgovinskoj razmjeni između dvije zemlje. Poseban akcent stavili su na izvoz bijelog i crvenog mesa iz BiH u Tursku te iskorištenost kvota koje je Turska dala BiH.

Razgovaralo se i o učestvovanju privrednika iz BiH na sajmovima u Turskoj te o turističkim potencijalima i pojačanom interesu turskih turista za posjetu BiH, kao i izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

  • Sastanak u Sarajevu
    Sastanak u Sarajevu Foto: MVTEOBiH

Ministar Košarac i ambasador Koč ukazali su na važnost turskih investicija u BiH, pri čemu je ocijenjeno da su energetika, turizam i drvna industrija top-sektori za investiranje. Ambasador Koč istakao je da su turski investitori posebno zainteresirani za ulaganje u hidroelektrane, termoelektrane te metalsku industriju u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o regionalnoj saradnji, s akcentom na sastanak bilateralnog komiteta BiH i Turske u martu te polovinom godine sastanak trilateralnog komiteta BiH, Srbije i Turske. Usaglašeno je da u narednom periodu budu poduzeti konkretni koraci na organiziranju ovih susreta.

NA VRH