MAHINACIJE

Kako su razotkriveni lider NiP-a i njegov poslušnik: Konakovićeva i Katicina prevara s helikopterom

Vlada RS kupila tri letjelice za 49 miliona maraka, a MUP KS želio jednu za 40 miliona KM

Helikopter Bell 412: Na tržištu košta 12 miliona KM. Agencije

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

8.2.2020

Sve planirane i dobro smišljene mahinacije Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde, koji je iz sjene rukovodio smijenjenom Vladom Kantona Sarajevo, a premijer Edin Forto kao robot samo klimao glavom, svakog dana izlaze navidjelo.

Brat pilot

Konaković i njegova ekipa, u liku i djelu “skromnog” ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, ostat će upamćeni po pokušaju nabavke višenamjenskog helikoptera, koji bi građane KS koštao skoro 40 miliona KM. Da stvar bude gora, vođa pilotskog tima trebao je biti Katicin brat i nakon što se penzioniše.

Helikopter Bell 412: Krili tip mjesecima. Agencije

No, plan im je propao.

Ali, da je riječ o dobro smišljenoj pljački, čiji bi ceh platili građani, govori podatak da je Vlada Republike Srpske početkom godine od moskovske kompanije “Russian Helicopters” kupila tri helikoptera marke Ansat po cijeni od 49 miliona maraka, i to s dodatnom opremom.

To znači da je cijena jedne letjelice 16 miliona KM.

S druge strane, svestrani Katica, uz aminovanje i nalog stranačkog šefa, uvjeravao je javnost da je opravdano za nabavku jednog helikoptera bez dodatne opreme, obuke, potrošiti 27,4 miliona maraka.

S kupovinom hangara, obukom i školovanjem kadrova, njihovim plaćama, ova brojka iznosila bi i 40 miliona KM. Da stvar bude gora, Katica je planirao formirati i amaterski helikopterski tim, jedinicu čiji su članovi trebali imati srednju školu i ali ne i važeću dozvolu profesionalnog pilota helikoptera. Te dozvole, prema Katicinoj računici, piloti bi dostavili naknadno.


Sve potvrdio

Ova kriminalna aktivnost razotkrivena je pisanjem našeg lista, a Katica, koji je danima najavljivao konferenciju za medije kako bi demantirao činjenice, samo ih je potvrdio uz navode da je on “postupao menadžerski”.

Osim toga, Vlada KS je na tim koji je oformila da pripremi plan i program rada koji će sadržavati proceduru izbora helikoptera, uvjete za angažiranje pilota i aviomehaničara, instruktora letenja, kao i organizaciju školovanja kadrova i servisa za helikoptere, potrošila desetine hiljada maraka.

 

Samo za tri mjeseca angažmana članovi su dobili po 6.000 maraka.


Krili vijest o tipu letjelice

Iako se ova informacija krila od javnosti, MUP KS odlučio je nabaviti helikopter marke Bell 412. Riječ je o namjenskom helikopteru za spašavanje, čija je namjena prijevoz osoba i stvari za potrebe MUP-a KS i drugih institucija.

Ova letjelica na tržištu ne košta više od 12 miliona maraka, tačnije skoro 6,7 miliona dolara, što je lako provjerljivo i na internetu. Ove letjelice sa punom opremom mogu se nabaviti za deset miliona dolara.

 

Vlada RS nedavno je kupila i avion, koji je plaćen 19 miliona KM.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.