SUDBINA Otišla je tiha, hrabra i velika žena

Da srce pukne od tuge: Preminula Fata Alispahić, njenim sinovima i mužu nema ko više doći na mezar

Nečija tuđa ruka ubila je njenu trojicu sinova, Envera, Mirzeta i Mirsada

S. Smajlović / Avaz.ba

Fata Alispahić, majka iz Srebrenice, preminula je u 75. godini u Ilijašu. Majci Fati ubijena su njena tri čeda, koja su surovo otrgnuta. Nečija tuđa ruka ubila je njenu trojicu sinova, Envera, Mirzeta i Mirsada. Ubijeni su joj je i muž Hamdija, braća Senahid i Rašid. 

Najstariji sin Enver bio je oženjen i imao je dvoje djece. Nažalost, tragičnu sudbinu je doživjela i njegova supruga, koja je poginula aktiviranjem odskočne mine u Staroglavicama kod Srebrenice, gdje su živjeli prije i tokom rata.

  • Mezar sinova majke Fate

    Mezar sinova majke Fate

    Foto: Avaz


Ostala je samo ona. Majka Fata s tugom u srcu godinama se brinula o svojoj unučadi. Otišla je tiha, hrabra i velika žena... Godinama ih je sanjala, čekala i dozivala. Uspjela je ukopati posmrtne ostatke sinova, muža, braće, snahe i mnogobrojne familije sa svoje i muževe strane. Osim Fatinih bratića Suvada i Ibrahima, iz Srebrenice su jučer na dženazu otišli mnogi njeni rođaci i komšije, kao i njen jedini preživjeli brat Šaban Mehmedović.

O njoj svi imaju samo riječi hvale. Bila je to vrijedna i čestita žena, koja je s udruženjima preživjelih žrtava obilazila sva ratišta.

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“, kaže da svaki dan umire po jedna majka.

- Alispahić, kao i stotine žena do sada, umrla je od tuge za svojim najmilijim. Svaki dan je sve manje srebreničkih majki i sve nas manje ima koje idu na mezarja svojih najmilijih i obilaze brojna stratišta i masovne grobnice u Podrinju - kazala je Efendić.

Majka Šuhra Malić iz Pečišta kod Srebrenice istakla je da je Fata, kao i većina majki, ukopala po kost, dvije...

- Ali, nama majkama, koje smo ostale željne svoje djece, zadovoljstvo je da imamo i njihov mezar, da imamo gdje otići kad smo same. Mnoge majke rekle su da žele što prije umrijeti, da budu sa svojom djecom. Nama je svaki dan patnja - kazala je majka Šuhra Malić iz Pečišta kod Srebrenice.

NA VRH

Podijeli članak na