SASTANCI

Podžić razgovarao s Uber: Oružane snage BiH u fazi dostizanja NATO standarda

Bilo je riječi i o zajedničkom učešću pripadnika OSBiH i OS Njemačke u misiji u Afganistanu

Razgovor dvije delegacije. Ministarstvo odbrane BiH

Avaz.ba

7.2.2020

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je 7. februara 2020. godine, u službenu posjetu primio ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margaretu Mariju Uber (Uebber). Na sastanku kojem su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i njemački vojni ataše u BiH pukovnik Kao-Uve Napel (Kai-Uwe Näpel), razmatrana je saradnja BiH i SR Njemačke u oblasti odbrane. 

Ministar Podžić je izrazio zahvalnost na dugogodišnjoj pomoći SR Njemačke i podršci Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, posebno napomenuvši značaj ove podrške u procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Uber, Podžić. Ministarstvo odbrane BiH

Tokom razgovora Podžić je podsjetio i na konkretne vidove pomoći u različitim projektima, poput opremanja helikoptera i jedinica za deminiranje, ali i podrške u procesu školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim akademijama u Njemačkoj. 

Također, bilo je riječi i o zajedničkom učešću pripadnika OSBiH i OS Njemačke u misiji u Afganistanu, gdje, kako je ministar Podžić, kazao „naši vojnici imaju veoma dobra iskustva“. 

- Oružane snage BiH su fazi dostizanja NATO standarda i fazi kompatibilnosti sa NATO snagama i želim i vjerujem da našu saradnju možemo da nastavimo i povećamo - kazao je Podžić.

Ambasadorica Margaretu Mariju Uber se posebno zanimala za aktivnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na polju mirovnih misija, uklanjanja mina te obilježavanja malog oružja i lakog naoružanja. U ovim projektima ambasadorica Uber je ponudila i konkretnu pomoć, na čemu je iskazana zahvalnost od ministra Podžića.


Uber, Podžić. Ministarstvo odbrane BiH

Također, vojni ataše SR Njemačke pukovnik Kao-Uve Napel najavio je njemačku pomoć u opremanju sredstvima i modernizaciju kabineta za učenje njemačkog jezika u kasarni „Rajlovac“.

Na kraju ambasadorica Uber je izrazila uvjerenje da daljnja podrška SR Njemačke neće izostati, posebno kada je u pitanju euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.