PRES-KONFERENCIJA

Milorad Dodik tvrdi: Ustavni sud BiH mjesto najveće manipulacije

Ovakav Ustavni sud ne treba BiH, a nama pogotovo

Milorad Dodik. Screenshot

Piše: Avaz.ba

7.2.2020

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, rekao je danas u Banjoj Luci da je Ustavni sud BiH mjesto najveće manipulacije u BiH te da su sve odluke ovog suda donesene na štetu RS i srpskog naroda. 

- Ustavni sud je mjesto manipulacije kao što je u slučaju poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivredno zemljište nije nadležnost Bosne i Hercegovine i Ustavni sud ne može da bude ustavotvorac i daje prava - kazao je Dodik.

On je to rekao nakon što je danas prolongirana rasprava o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH. 

- Takav Ustavni sud ne koristi za borbu i stvaranje pravne države. Oni promovišu ne pravo. Ako su oni danas utvrdili da zemljište ne pripada određenom nivou vlasti, tj. entitetima i da pripada BiH, onda krši Ustav. Ustavni sud krši Ustav. Svo zemljište i svi objekti pripadaju entitetima. Prolaze kroz procese nezakonitog ponašanja, imaju podršku određenih političkih struktura - kazao je iDodik.

Istakao je da je Ustavni sud "političko tijelo i tijelo za egzekuciju nad Srbima i RS". 

Dodik je poručio da RS neće prihvatiti neustavne odluke ovog suda, bez obzira na eventualne pritiske. 

- Ovakav Ustavni sud ne treba BiH, a nama pogotovo ne treba. On služi samo da donosi neustavne odluke - rekao je Dodik na pres-konferenciji nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Podsjetimo, u predmetu broj U 8/19 Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano "da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske".

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.


Milorad Dodik. Screenshot

Dodik je danas rekao i da je na proširenoj sjednici Izvršnog komiteta ove stranke razgovarano o infrastrukturnim projektima, gradnji autoputeva i plinovoda, te podršci privredi kroz smanjenje opterećenja.

On je podsjetio da je Srbija obećala šest miliona eura za subvencije u privredi te da je na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta razgovarano o novim izvorima finansiranja kojim bi bila pomognuta nabavka opreme.

Na sjednici se razgovaralo i o imenovanju na funkcije u institucijama BiH, te je, kako je rekao Dodik, konstatirano da bošnjačka strana opstruira zapošljavanje Srba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.