SJEĆANJA

Potresne fotografije: Kako je izgledao prvi ulazak u Odžak

Dan za historiju, 8. februar 1996. godine, nakon egzodusa, prvi povratak u popaljeni Odžak

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

7.2.2020

Srušene bogomolje. Avaz

Od mirne reintegracije posavskog gradića Odžaka sutra, 8. februara, navršavaju se 24 godine. 

Tog je dana policija Odžaka skelom preko rijeke Save, poslije četverogodišnjeg egzodusa, nakon što su Mladićeve snage zauzele Odžak u akciji “Koridor” jula 1992., ušla u popaljeni i opljačkani grad. 

Grad koji su nazvali “kabriolet-grad” jer nijedan krov nije ostao nespaljen, nijedna fabrika nije ostala nespaljena, ni jedna bošnjačka i hrvatska bogomolja nije bila uspravna. I općinska zgrada iz austrougarskog perioda Beledija bila je u pepelu.

- Bez ikakve dileme, to je, prema nama Odžačanima, tada bio najporušeniji grad u BiH. Grad avet. Ljudi su se počeli vraćati na zgarišta i ciglu po ciglu obnavljati svoja ognjišta. U gradu danas živi šest hiljada stanovnika, ili 18 hiljada na cijelom općinskom području, u slozi i zajedništvu. Grad je obnovljen, iz pepela se izdižu fabrike. Do nas je stigao i Koridor 5C. 

Mi na sve načine promoviramo zajedništvo. Na ulazu u Odžak, simboli koje postavljamo govore o tome. Jedanaestog jula postavljamo “Cvijet Srebrenice”, u oktobru postavljamo “Vodotoranj”- simbol stradanja Vukovara, a između njih na tom mjestu stoji "Odažko srce" koje je postavilo Udruženje “Cvijet milosti”, a na kojem ispisujemo državne praznike i čestitke za vrijeme blagdana, svih naroda i nacija - kaže Anes Osmanović, ministar prometa, veza i okoliša Posavskog kantona.

On je najavio da će u projekte u Odžaku ove godine biti uloženo 700 hiljada maraka kako bi grad i sela izgledali još ljepše i perspektivnije. Grad koji zapljuskuju dvije rijeke, Sava i Bosna.

Dan Odžaka, 8. februar, obilježen je danas brojnim manifestacijama, između ostalog i svečanom sjednicom OV-a, tradicionalnim karnevalom učenika OŠ “Vladimir Nazor”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.