KRIZA

Balkanska krijumčarska veza bogati se na ljudskoj nevolji

Migranti ne žele pričati kome su, kako i koliko platili da bi stigli do naše zemlje

Žive u lošim uvjetima. Avaz

Piše: E. Skokić/ Avaz.ba

8.2.2020

Pripadnici Jedinice Granične policije BiH uhapsili su u rejonu Kostajnice 35-godišnjeg S. M., koji je unajmljenim kombi vozilom bh. registarskih oznaka namjeravao da u susjednu Hrvatsku prokrijumčari 23 migranta.

Migrantima je, prije nego što su ušli u vozilo, naplatio svoje usluge, a bh. graničari ustanovili su da je riječ o 17 Pakistanaca, pet Egipćana i jednom državljaninu Bangladeša. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se i S. H. (1996) i H. G. (1996), također državljani BiH


Organizirani lanci

Pripadnici Jedinice Granične policije BiH uhapsili su u rejonu Kostajnice 35-godišnjeg S. M., koji je unajmljenim kombi vozilom bh. registarskih oznaka namjeravao da u susjednu Hrvatsku prokrijumčari 23 migranta.

Migrantima je, prije nego što su ušli u vozilo, naplatio svoje usluge, a bh. graničari ustanovili su da je riječ o 17 Pakistanaca, pet Egipćana i jednom državljaninu Bangladeša. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se i S. H. (1996) i H. G. (1996), također državljani BiH.


Iz Srbije preko Zvornika u Tuzlu stižu kolone. Avaz

Ovo je tek jedna od priča iz policijskih bilježnica koje stižu do javnosti, a krijumčarenje migranata i bogaćenje na ljudskoj nevolji uzelo je maha, jer su se, prema svim pokazateljima, udružili lanci iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Koristeći poroznost bh. granice i činjenicu da Granična policija BiH ne raspolaže dovoljnim brojem službenika i modernom opremom, krijumčari svakodnevno od migranata uzimaju ogromne svote novca.


Migranti ne žele pričati kome su, kako i koliko platili da bi stigli do naše zemlje. Jedan od njih, kojeg smo zatekli ispred Terenskog ureda za strance u Tuzli, kratko nam je rekao da je tokom noći stigao iz Srbije uz pomoć novca koji mu je poslao rođak iz Njemačke.

- Moj cilj je da dođem do rođaka -   kazao nam je ovaj Afganistanac, koji je, zamotan u deku, čekao da se prijavi našim nadležnim organima.

O tome koliko ga je koštao teški put do Tuzle, gdje je našao “vezu” za prelazak, ko ga je prevezao, kaže, niko nam neće reći ni riječ. Prešutna je to zakletva među migrantima.
 
No, zna se da na područje Tuzlanskog kantona migranti najčešće dolaze iz pravca Zvornika i Bratunca.

Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik, kaže za “Avaz” kako je u tom gradu evidentitan manji broj ilegalnih ulazaka u odnosu na januar prošle godine.

- Naša zona odgovornosti je uz obalu rijeke Drine, faktički od Bijeljine do Bratunac. U prošloj godini, protiv 12 osoba podnijeli smo izvještaj zbog sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi - kaže Bobar.



Preko Drine

Ribari s Drine, koji su molili za anonimnost, govore nam kako ranim jutrom viđaju migrante koji prelaze preko rijeke.

- Kad nema velikih padavina, Drina na nekim mjestima nije preduboka pa prelaze i pješice. Nerijetko ih ponese i struja pa ih drugi spašavaju – govore nam ribari.

Navode kako su načuli da se prijevoz od Zvornika ili Bratunca naplaćuje najmanje po 50 eura po osobi te da se migranti prevoze različitim vozilima i pod okriljem noći ostavljaju na nepoznatom terenu.


Granična policija vapi za opremom

Graničari rade u veoma teškim uvjetima, a recimo, prugu u okolici Zvornika, kojom se najčešće kreću migranti, osiguravaju u improviziranom punktu. Svakodnevno su izloženi vjetru, kiši, snijegu…

A od njih se traži da spriječe organizirani šverc ljudima na graničnim tačkama od Novog Grada na zapadu, Zvornika na istoku i Trebinja na jugu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.