AKTUELNO

Iz SNSD-a se oglasili: Da je BiH suverena zemlja ne bi dopustila Palmeru da se miješa u kadrovsku politiku

Saopćenje za javnost

Metju Palmer i Milorad Dodik. Agencije

Avaz.ba

8.2.2020

SNSD je najoštrije osudio jučerašnje saopštenje Ministarstva vanjskih poslova BiH u kome se "krajnje neprimjereno i klevetnički spominje ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića", te istakao da takvo ponašanje jasno pokazuje da "BiH nije suverena i da većina bošnjačkih zvaničnika ne služi interesima naroda i građana".

- Svjesni činjenice da iza saopštenja stoje aktuelni ministar vanjskih poslova BiH Bisera Turković i činovnici američke vlade sa kojima je razgovarala, s pravom se pitamo postoji li igdje zemlja u kojoj se u zvaničnom saopštenju jednog ministarstva citira činovnik druge zemlje koji se protivi imenovanju šefa parlamenta u neku privremenu parlamentarnu komisiju - naveli su iz SNSD-a.

U ovoj stranci smatraju da bi u svakoj drugoj zemlji, osim u ovakvoj BiH, parlament smijenio takvog ministra dokazujući da je riječ o suverenoj zemlji u kojoj činovnici drugih zemalja ne mogu imenovati parlamentarne komisije, niti pred ministrom vanjskih poslova klevetati jednog od predsjedavajućih parlamentom.

SNSD u svom saopštenju ocijenjuje da Ministarstvo vanjskih poslova BiH jasno pokazuje da BiH nije suverena i da većina bošnjačkih zvaničnika ne služi interesima naroda i građana BiH, već interesima činovnika i vlada drugih zemalja, te međunarodnih moćnika koji tuže i sude bez dokaza i suda.

- Primjećujemo, takođe, da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u svom saopštenju čak netačno i pogrešno naveo i sam naziv komisije u koju je Nikolu Špirića predložio zajednički Kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji svoje odluke donosi konsenzusom - navode iz SNSD-a.

SNSD je poručio da pruža punu podršku potpredsjedniku stranke Nikoli Špiriću i smatra nedopustivim i dugoročno štetnim pokušaj vaninstitucionalnog kadrovskog arbitriranja koje dolazi izvan BiH.

- Pozivamo partnere u institucijama vlasti da odustanu od daljnjeg uslovljavanja konstituiranja vlasti na nivou BiH, na bazi postignutog dogovora i kompromisa - naglašavaju iz SNSD-a.

U saopštenju Ministarstvo vanjskih poslova BiH je navedeno da je Turković tokom posjete SAD održala niz sastanaka, a među njima i sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) koji se, kako je navedeno,"osvrnuo i na prijedlog imenovanja Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za borbu protiv korupcije, te osudio takvu namjeru".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.