SAOPĆENJE

SDA: Fuad Kasumović kršenjem zakona od Zenice napravio "grad slučaj"

Odbor je na sjednici 31. januara razmatrao aktuelnu političku situaciju u Zenici i pozvao gradonačelnika Zenice da bez odgađanja ispuni zakonsku obavezu

OO SDA Zenica: Kasumović da odgovori građanima zašto blokira Zenicu i grubo krši zakon. Avaz

Avaz.ba

9.2.2020

Fuad Kasumović je grubim kršenjem Zakona o principima lokalne samouprave FBiH doveo Zenicu u poziciju da, nažalost, postaje "grad slučaj", navodi se u saopćenju Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Zenica

Odbor je na sjednici 31. januara razmatrao aktuelnu političku situaciju u Zenici i pozvao gradonačelnika Zenice da bez odgađanja ispuni zakonsku obavezu i hitno dostavi vijećnicima na izjašnjavanje prijedlog budžeta. 

- Podsjećamo da su vijećnici SDA, SBB i A-SDA, u skladu s članom 85. Poslovnika Gradskog vijeća ("Službene novine Grada Zenica" broj: 4/17), podnijeli prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća radi razmatranja prijedloga budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i prijedloga odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu. Gradonačelnik, međutim, do današnjeg dana, i pored inicijative vijećnika, nije dostavio prijedlog budžeta, čime je u potpunosti blokirao Zenicu - navodi se u saopćenju OO SDA Zenica.


OO SDA Zenica poziva Fuada Kasumovića da hitno dostavi prijedlog budžeta i time deblokira grad. Arhiv

Dodaju da je poznato je da je gradonačelnik u dva navrata sa sjednica Gradskog vijeća povlačio prijedlog budžeta i time onemogućio vijećnike u Gradskom vijeću da raspravljaju o ovom temeljnom dokumentu, čime je Zenicu doveo pred stanje totalne blokade.

- Neosporno je da, u skladu s članom 34. Statuta Grada Zenica i članom 70. Poslovnika Gradskog vijeća, gradonačelnik ima obavezu da dostavi prijedlog budžeta na usvajanje. No, gradonačelnik je, povlačeći dva puta prijedlog budžeta, kao i ne dostavivši prijedlog budžeta, onemogućio funkcioniranje Grada, kao i ispunjavanje brojnih obaveza koje se finansiraju iz gradskog budžeta. Na ovaj način dovode se u tešku situaciju posebno osjetljive kategorije: penzioneri, korisnici javne kuhinje, porodice šehida, RVI, demobilisani borci... kao i finansiranje redovnih obaveza iz nadležnosti Grada Zenica. Posebno upozoravamo na velike probleme u funkcioniranju javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika budžeta kojima je neophodna finansijska pomoć, a koja se može realizirati jedino usvajanjem budžeta - piše u saopćenju.

S obzirom na to da na dan 31. januara prestaje mogućnost bilo kakvih finansijskih transakcija u okviru gradskog budžeta te da su ključevi rješenja u rukama gradonačelnika, OO SDA Zenica poziva Fuada Kasumovića da hitno dostavi prijedlog budžeta i time deblokira Zenicu.

Faksimil saopćenja. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.