PROVJERE

Još se ne zna ko je u Parlament BiH poslao kovertu s četničkim simbolom i metak

Ovaj simbol, sa mrtvačkim glavama, koristili su i četnici, predvođeni svojim zloglasnim vojvodom Dražom Mihailovićem

Pismo koje je poslano u novembru 2019.. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

9.2.2020

Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još utvrđuju ko je početkom novembra prošle godine iz mjesta Orašac u Srbiji poslao na adresu Parlamenta BiH kovertu u kojoj se nalazio metak od 7,65 milimetara, zamotan u jedan tufer.


Mrtvačka glava

U koverti je bila i napisana poruka: "S vjerom u Boga, sloboda ili smrt“, i u njoj se nalazila fotografija mrtvačke glave sa dva krsta. Riječ je o simbolu koji koriste članovi Ravnogorskog pokreta, ali i navijači Partizana iz Beograda.

Ovaj simbol, sa mrtvačkim glavama, koristili su i četnici, predvođeni svojim zloglasnim vojvodom Dražom Mihailovićem.

Radi se o zastavama s lobanjom i dvije butne kosti ispod nje. Natpis "Sloboda ili smrt" i "S vjerom u Boga, za kralja i otadžbinu" ustvari je četnički bajrak, koji su pripadnici ovog pokreta koristili u borbama, pretežno u Sandžaku, BiH i na Kosovu.


SIPA sve izuzela i poslala na vještačenje. Avaz

Iako je SIPA odmah po dojavi izuzela ovu kovertu, za sada nije utvrđeno ko ju je poslao. Ista koverta upućena je i na adresu Islamske zajednice u Sandžaku.

Iako je na koverti poštanska markica s datumom 30. oktobar 2019. godine, na kojoj je, indikativno, slika Gavrila Principa, na prvoj strani napisano je ime pošiljaoca i mjesto Orašac (Šumadija). Ime pošiljaoca na koverti je Đorđe Petrović, što je asocijacija na Đorđa Karađorđa Petrovića (Crni Đorđe). On je bio vođa Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva i osnivač dinastije Karađorđević.



Nema rezultata

Iako je kao adresa primaoca naveden Parlament BiH, Trg BiH 1, na koverti nije naznačeno kome je tačno trebala stići u ruke i šta je motiv.

U istragu su se uključile i policijske snage Srbije, ali za sada bez rezultata. Prema informacijama "Avaza", kovertu je krajem oktobra iz jedne pošte u Beogradu poslala muška osoba. Postoji i snimak ulaska, ali nije dao željene rezultate.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.