AKTUELNO

SBB BiH Zenica: Pozivamo Fuada Kasumovića da podnese prijedlog budžeta

Odgovornost za predlaganje budžeta snosi isključivo gradonačelnik

Saopćenje za javnost GO SBB BiH. Ilustracija

Avaz.ba

9.2.2020

Kako se Grad Zenica već duže od mjesec nalazi u finansijskoj blokadi, uzrokovanoj nedonošenjem budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, želimo da vas, u ime Saveza za bolju budućnost BiH Zenica, obavijestimo da mi, kao politička stranka, zajedno s našim vijećnicima, ne snosimo nikakvu odgovornost za nastalu situaciju s obzirom na činjenicu da nam do danas nije data mogućnost da se izjašnjavamo o prijedlogu budžeta, navodi se u saopćenju GO SBB BiH Zenica.

Ovim putem želimo da vas podsjetimo da odgovornost za predlaganje budžeta snosi isključivo gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je, u skladu s članom 17. Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i s članom 34. Statuta Grada Zenice, jedini ovlašteni predlagač budžeta.

Vijećnici SBB BiH Zenica, kao i vijećnici drugih političkih partija koje participiraju u radu Gradskog vijeća Zenica, nisu imali priliku da razmatraju i da se izjašnjavaju o navedenom budžetu za 2020. godinu, jer je gradonačelnik, kao ovlašteni predlagač, u dva navrata isti povukao s dnevnog reda. Tim postupkom je onemogućio sve vijećnike, pa tako i naše, da u jednoj demokratskoj proceduri i uz međusobno uvažavanje razmatraju i izjasne se o istom.

Ovom prilikom još jedanput pozivamo gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da, u skladu sa članom 34. Statuta Grada Zenice, koji ga na to i obavezuje, podnese prijedlog budžeta Gradskom vijeću u što skorijem roku, poštujući Poslovnik o radu Gradskog vijeća, kako bi se okončala ova agonija svih budžetskih korisnika, za koju je on jedini i isključivi krivac - navodi se u saopćenju GO SBB BiH Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.