MODRIČA

Na licu mjesta: Njive se oru, pripremaju se za proljetnu sjetvu

Poljoprivrednici se plaše velikih suša

Ore se u februaru, jer nema snijega. Avaz

Piše: S. Jeremić / Avaz.ba

9.2.2020

Zima s neznatnom količinom padavina izmamila je poljoprivrednike na njive. Na području Modriče u toku je oranje obradivih površina i priprema za proljetnu sjetvu.

Poljoprivrednik Novak Savić zabrinut je što je zima skoro protekla a da snježnih padavina i nije bilo.

- Treba snijega za ječam, za djeteline. Glodari sve grizu i uništavaju. Moglo bi biti nestašice vode, a zemljište će biti suho, nema snijega da natopi zemlju. Ne znam, možda će ga biti u aprilu, kada bude trebalo sijati - govori Novak Savić.

Marka Stajića iz Vranjaka vrijeme ne opterećuje. Naša ekipa pronašla ga je na njivi, nedaleko od rijeke Bosne, gdje je šest traktora oralo značajne obradive površine. Kaže da je naprednije raditi kada je više poljoprivrednika na istom poslu. 

- Naprednije je kad nas je više. Bolji je učinak. Zanimljivije je nego kad si sam. Supruga i ja imamo četvero djece. Imam nešto bikova, mada ja radim i na građevini. Može se od poljoprivrede živjeti, ali mlađe generacije to ne zanima. Onaj ko je počeo prije 20 godina, uspješan je danas. Početnici su u velikoj neizvjesnosti - smatra Marko Stajić.

Zimsko oranje u Vranjaku kod Modriče. Avaz

Novak Savić, poljoprivredni proizvođač i farmer, poljoprivredi slijepo vjeruje. Povoljne vremenske prilike doprinijele su ranim radovima na njivi.

- Rasuli smo po njivama skoro 1.000 tona stajskog đubriva. Suho vrijeme je doprinijelo da oremo. Pripremam se za sjetvu kukuruza, pravit ću silažu. Poorao sam 300 dunuma zemlje. Imam posijanu djetelinu, tritikal, pšenicu. Godišnje obrađujem 500 dunuma - govori Savić.

Ističe da je problem nedostatak radne snage.

Imao sam 70 grla, ali sam prodao bikove i starije krave. Sada imam 57 grla. Imam i dvije krmače prasilje i nekoliko mlađih svinja od po 70 kilograma. To je za lične potrebe. Što se tiče plasmana mlijeka, sve plasiram u Gradačac. Ljudi su korektni i sve je na vrijeme. Problem je nedostatak radne snage, ali od ovoga što ja radim, može se solidno živjeti - zaključio je Novak Savić, poljoprivrednik iz Vranjaka kod Modriče. 

Na području Modriče u registar su upisana 664 poljoprivredna gazdinstva, od čega je 211 ostvarilo pravo na regresirano gorivo, a imali su pravo i na druga podsticajna sredstva. Preostala 453 gazdinstva ili nisu imala dovoljne površine za regresirano gorivo ili nisu izmirila obaveze po osnovu protugradne zaštite i doprinosa, odnosno nalaze se u pasivnom statusu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.