RAZGOVOR

Tarik Jašarević za "Avaz": Još nema adekvatnog lijeka za koronavirus

Svi još moramo učiti o ovom virusu te kako utječe na ljude, kaže Jašarević

Jašarević: U misijama širom svijeta. Facebook

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

10.2.2020

Širom svijeta više od 34.800 ljudi zaraženo je novim koronavirusom, iako je, kako stručnjaci tvrde, većina njih u Kini. Do sada je u ovoj zemlji zabilježeno više od 800 smrtnih slučajeva.

Globalni nivo

U Bosni i Hercegovini aktivnosti vezane uz pripremu za eventualnu pojavu koronavirusa provode se na entitetskim i nižim nivoima. Prema posljednjim podacima, u našoj zemlji do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. 

Sarajlija Tarik Jašarević, portparol Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), iz Ženeve za “Avaz” pojašnjava da još nema adekvatnog lijeka za ovaj virus.

- Još ne postoje specifični tretmani za ovaj virus. Intenzivno radi veliki broj stručnjaka u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u procjeni potencijalnih terapija i razvijanju kliničkih protokola koji su potrebni za ubrzanje te da djeluje na globalnom nivou - istakao je Jašarević, dodavši da je u WHO-u u toku glavni globalni protokol kliničkog ispitivanja za istraživanje i određivanje prioriteta terapije.

Pojašnjava da, prema trenutnim podacima, virus može imati simptome od blagih nalik običnoj gripi do težih.


Sve veći broj oboljelih. AFP

Snažne mjere

- Pacijenti imaju niz simptoma. Oni na koje treba obratiti pažnju nalik su običnoj prehladi, kao što su curenje iz nosa, kašalj, groznica i otežano disanje. Sve dobne skupine su u riziku. Svi moramo još učiti o ovom virusu te kako utječe na ljude, ali do sada se čini da su stariji ljudi, dijabetičari i srčani bolesnici više izloženi opasnosti - kazao je Jašarević.

Kao jedan od predstavnika WHO-a, Jašarević ističe da je moguće prekinuti širenje virusa, ali pod uvjetom da sve zemlje poduzmu snažne mjere za rano otkrivanje bolesti, izoliranje oboljelih i njihovo liječenje.

- Širenje virusa nije moguće predvidjeti, pa tako ni hoće li se pojaviti na Balkanu, jer ovo je nova bolest sa mnogo nepoznanica. Svakodnevno WHO nadgleda epidemiju i radi 24 sata s mrežama naučnika, kliničara, pratilaca bolesti, vladom kako bi se dobili svi odgovori na koronavirus - zaključio je Jašarević.

Od Sarajeva do Ženeve

Tarik Jašarević rođen je u Sarajevu, u kojem je dio rata proveo kao pripadnik Armije RBiH. Nakon studija komunikacija u Tunisu i postdiplomskog studija u Francuskoj, neko je vrijeme boravio u Siriji. Nakon angažmana u Uredu ombudsmana za ljudska prava, pa odlaska na Kosovo, te angažmana u organizaciji „Ljekari bez granica“, postaje portparol Svjetske zdravstvene organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.