ZAHTJEVI Iz UIO traže sredstva

Izgradnja novog graničnog prijelaza Doljani očekuje se ove godine

Za gradnju novog graničnog prijelaza, što nam je potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, planirano je 4,2 miliona KM

M. Sm.

GP Doljani: Opterećen u ljetnim mjesecima

Foto: Arhiv


Jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza u našoj zemlji, Doljani, između Čapljine i Metkovića, ove bi godine, kako saznajemo, trebao biti sagrađen. 

Ideja o izgradnji novog graničnog prijelaza na jugu zemlje počela se konkretizirati koncem 2018., kada je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kupila zemljište, površine 4.300 kvadratnih metara, što je koštalo skoro milion maraka.

Za gradnju novog graničnog prijelaza, što nam je potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, planirano je 4,2 miliona KM.

  • Granični prijelaz je vrlo opterećen i frekventan

    Granični prijelaz je vrlo opterećen i frekventan

    Foto: Arhiv


- Sredstva nisu osigurana u prošloj godini jer su sve državne institucije bile na privremenom finansiranju. Naravno, UIO je ponovo uputio zahtjev da se u budžetu Uprave za ovu godinu među kapitalnim ulaganjima nađu sredstva za gradnju na Doljanima. Radi se o graničnom prijelazu koji je vrlo opterećen i frekventan, posebno ljeti. Zato je neophodno da UIO uradi bolji, veći, savremeni granični prijelaz - pojasnio nam je Kovačević.

Čim sredstva budu na raspolaganju, bit će pokrenuta tenderska proceduru za izgradnju ovog graničnog prijelaza. 

Novi granični prijelaz bit će sagrađen prema standardima Evropske unije, a imat će tri ulazne i tri izlazne trake.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na