PREDSJEDNIŠTVO BIH

Najavljena konkretna pomoć za muzej u okviru Memorijalnog centra Potočari

Istaknuto je uvjerenje da će multietničnost u Bosni i Hercegovini poslužiti kao dobar primjer saradnje i međusobnog uvažavanja, primjenjiv na globalnom nivou

Sa sastanka. Predsjedništvo BiH

Avaz.ba

10.2.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) Muhameda Abdula Karima el-Isa (Muhammed Al Isaa).

Džaferović je istaknuo dobrodošlicu u ime Predsjedništva BiH generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta. Na početku susreta upoznao je generalnog sekretara El-Isa s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, njenom organizacijom i vanjskopolitičkim ciljevima.

Istaknuto je uvjerenje da će multietničnost u Bosni i Hercegovini poslužiti kao dobar primjer saradnje i međusobnog uvažavanja, primjenjiv na globalnom nivou.

Džaferović je zahvalio na dosadašnjoj pomoći i humanitarnim aktivnostima Lige muslimanskog svijeta, posebno kada su u pitanju promocija civilizacijskih vrijednosti i širenje kulture dijaloga, te istaknuo značajnu ulogu u pružanju podrške manjinama.


Sa sastanka. Predsjedništvo BiH

Istaknuto je uvjerenje da će današnja posjeta doprinijeti jačanju ukupnih odnosa i intenziviranju saradnje između Bosne i Hercegovine i Lige muslimanskog svijeta.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da su muslimani u Bosni i Hercegovini ponosni na Islamsku zajednicu u BiH i njenu ulogu u očuvanju vjere, tradicije i saradnje s predstavnicima drugih konfesija. Izrazio je nadu da će odnosi između IZ u BiH i Lige muslimanskog svijeta biti dodatno unaprijeđeni.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta Karim el-Isa je izrazio zadovoljstvo posjetom i saradnjom s Bosnom i Hercegovinom, koja će u budućnosti, kako je najavljeno, biti ojačana i posjetama na svim nivoima. Najavio je konkretnu pomoć za muzej u okviru Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica. Istaknuo je neophodnost saradnje među različitim nacijama na Balkanu, koja će osigurati održiv mir i prosperitet. Liga muslimanskog svijeta se zalaže za jačanje prijateljstva i kooperacije, te uspostavljanje mira na globalnom nivou da bi se osigurali suživot i bolja budućnost u cijelom svijetu.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Almir Zulić, dok je u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku prisustvovao savjetnik Dragoljub Reljić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.