STAVOVI

Dragan Čović u Moskvi: U BiH, nažalost, ima vrlo malo ruskog utjecaja

Moje višegodišnje iskustvo u politici govori mi da mi, bez sumnje, moramo učiti od Rusije kako se štite i brane vlastiti interesi

Dragan Čović. Arhiv

Avaz.ba

10.2.2020

Uloga Ruske Federacije nezamjenjiva je i temeljna: ona uravnotežuje, stvara ravnotežu snaga u svijetu i ne može se izbjeći u rješavanju bilo kojeg međunarodnog problema. U isto vrijeme Bosna i Hercegovina, za koju je privilegija imati za partnera Rusku Federaciju, želi proširiti sveobuhvatnu saradnju s Moskvom, uključujući jačanje međuparlamentarne saradnje, kazao je u ekskluzivnom intervjuu dopisniku "Rossiyske Gazete" predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji boravi u Rusiji.  

Na pitanje kako ocjenjuje odnose između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, Čović je odgovorio da su to prijateljski odnosi.


Šta želimo

- Karakterizira ih nepostojanje složenih i otvorenih pitanja. Međutim, stvarno gledajući stvari, unutar Bosne i Hercegovine trenutno ne postoji jedinstven pogled na provedbu vanjske politike. Stoga se kvarovi u komunikaciji ponekad događaju u našim bilateralnim odnosima, posebice zbog sankcija koje s vremena na vrijeme nameću razne institucije, primjerice Evropska unija. Kako u ovoj situaciji mi u BiH zauzimamo jedinstveno stajalište u odnosu na Rusku Federaciju? Moje je stajalište da BiH i Ruska Federacija trebaju proširiti sveobuhvatnu saradnju, uključujući jačanje međuparlamentarne saradnje. Vjerujem da je za Bosnu i Hercegovinu privilegija imati Rusku Federaciju kao partnera - kazao je Čović.

Dodao je da mogućnosti međuparlamentarne saradnje treba maksimalno iskoristiti za jačanje naših odnosa s Rusijom.

- Bit će mi velika čast nakon dvije godine ponovo razgovarati s Valentinom Matvijenko. Po mom mišljenju, oba doma naših parlamenata mogla bi pojačati bilateralne kontakte, što ću predložiti tokom posjete Ruskoj Federaciji, jer ovo područje saradnje smatram najperspektivnijim i sposobnim pružiti najbolje rezultate. Bosna i Hercegovina je mala država koja traži svoje mjesto na putu evropskih integracija i uspostavlja posebne odnose sa zemljama iz svog okruženja. A Ruska Federacija, s obzirom na svoje strateške, ekonomske, vojne i političke mogućnosti, za nas je nedostižna vrijednost. U tom pogledu, prije svega, bilo bi korisno da ojačamo međuparlamentarnu saradnju, da se oslanjamo na iskustva ruskih kolega u donošenju određenih odluka. To može doprinijeti razvoju jedinstvenog pristupa u BiH u odnosu na Rusku Federaciju. Ja ću je ponuditi. Odlazim u Rusku Federaciju kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i namjeravam podnijeti inicijativu za organiziranje aktivnije saradnje parlamentarnih odbora koja bi nam omogućila bolje razumijevanje i izgradnju sistema bilateralne komunikacije. Ovo će nam pomoći da otvorimo vrata za izgradnju privredne i kulturne interakcije. Insistirat ću na tome - rekao je Čović.

Komentirao je BiH, odnosno najprioritetnije probleme.

- Čini mi se da bismo u Bosni i Hercegovini trebali sami pokušati izgraditi odnose, precizno formulirati kratkoročne i dugoročne zadatke i odgovoriti na pitanje: „Šta želimo u BiH?“ Svaka od tri strane - Srbi, Hrvati i Bošnjaci - podržavaju svoju viziju puteva razvoja države. Stoga se i sami moramo pokušati dogovoriti i postići unutrašnju stabilnost. Dok to ne učinimo, bit će nam izuzetno teško graditi odnose s drugim utjecajnim zemljama, uključujući Rusku Federaciju. S tim u vezi moramo puno naučiti od multinacionalne Ruske Federacije - rekao je Čović.

Bosna i Hercegovina će ove godine proslaviti 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Upitan je i da prokomentira to što u posljednje vrijeme sve više ljudi govori o poželjnosti pojave takozvanog Dajtona 2.   


Dragan Čović. Arhiv

- 25 godina je dobar test snage i učinkovitosti bilo kojeg ugovora. Na temelju naših unutrašnjih odnosa, raspodjele snaga, kao i nedostatka vanjskog interesa, po mom mišljenju, sada ne postoji mogućnost za pojavu Dejtona 2. Istovremeno, trebali bismo urediti odnose u Bosni i Hercegovini bez Dejtona 2, što ovisi samo o pronalaženju obostrano prihvatljivih rješenja između tri naroda koji oblikuju državu BiH. Mislim da Dejton 2 nema šanse da se pojavi, a ključne političke skupine trebale bi se složiti oko najvažnijih pitanja za sve stranke i razmotriti njihovu budućnost u okviru trenutnog Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Čović. 

Na pitanje kako ocjenjuje ulogu ruske diplomatije na Balkanu, posebno u procesima mirnog naseljavanja, Čović je dogovorio:   

- Uloga Ruske Federacije, rekao bih, nezamjenjiva je, temeljna: ona uravnotežuje, stvara ravnotežu snaga u svijetu. Osobito kad pogledate jugoistočnu Evropu ili Balkan, uloga Rusije je, po mom mišljenju, posebno nezamjenjiva. Moje višegodišnje iskustvo u politici govori mi da mi, bez sumnje, moramo učiti od Rusije kako se štite i brane vlastiti interesi, kako bi se na našem teritoriju osigurala međuvjerska i međuetnička ravnoteža, značajno prelazeći Balkan - kazao je Čović.

Istakao je da Rusiju neprestano optužuju zbog činjenice da njena politika ili diplomatija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini.


Službena posjeta

- I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja. Zanima me postoji li barem jedna firma s kapitalom iz Ruske Federacije, ruskim investicijama, ili drugim vrstama aktivnosti koja bi nas snažnije povezala. To nam je jako potrebno. Ruska Federacija je ogromno tržište, a mudra politika unutar BiH omogućila bi nam da to razaznamo, ne obraćajući pažnju na sankcije koje je uveo bilo ko i prepreke koje su stvorene. Bosna i Hercegovina mora uložiti napore za razvoj privredne, kulturne i druge vrste bilateralne saradnje s Ruskom Federacijom - kazao je Čović. 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravi 10. i 11. februara, na poziv predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko, u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Programom službenog boravka u Moskvi planirana je i posjeta Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO) MVP Ruske Federacije, te predavanje Dragana Čovića na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja jugoistočne Evrope, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.