ALARMANTNO

Sezonska gripa odnosi živote u našoj zemlji

Prijavljeni broj oboljelih u RS pet puta manji nego prošle godine

Sve veći broj oboljelih. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

11.2.2020

Broj oboljelih od sezonske gripe iz sedmice u sedmicu se povećava. Smrtni slučajevi prouzrokovani i influencom AH1N1 bilježe se u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Banjoj Luci. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ukupno je bilo sedam slučajeva, a na prostoru Republike Srpske dva slučaja.

Novi broj oboljelih bit će poznat u četvrtak. Avaz

Dvije sedmice

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH za „Avaz“ su kazali da je stanje nepromijenjeno te da će novi podaci biti dostupni u četvrtak.

- Svi kantoni trebaju do srijede da pošalju nove podatke, a potom se oni zbrajaju. Od početka sezone pa sve do sada testirano je ukupno 206 uzoraka, od kojih je 65 pozitivno na virus gripe. Tri smrtna slučaja registrirana su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom te dva u Kantonu Sarajevo - navode iz Zavoda.

Na području Federacije BiH registrira se umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekle dvije sedmice. S druge strane, prijavljeni broj oboljelih u Republici Srpskoj pet puta je manji nego prošle godine.

Blaži oblik

- Radi se o osobama starije životne dobi s višestrukim komorbiditetom. Nažalost, teške forme gripe se i očekuju kod ovakvih pacijenata. Zato tokom cijele sezone apelujemo da se vakcinišu, jer je vakcina jedini način da se zaštite da budu sigurni da će imati bar blaži oblik gripe – istakli su iz Instituta za javno zdravlje RS.

Prema podacima svjetskih stručnjaka, svake godine u svijetu od sezonske gripe oboli od tri do pet miliona osoba, sa smrtnim ishodom i do 500 hiljada.

Savjeti ljekara

Ljekari i stručnjaci u BiH savjetuju građane da moraju često prati ruke korištenjem vode i sapuna te prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a zdravstvenom radniku treba naglasiti historiju putovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.