SARAJEVO

Najviša priznanja za rad neurohirurga KCUS-a stižu iz Japana

Najnovije priznanje stručnosti stiže iz Japana

Vrijedan tim prepoznatljiv po stručnosti u svijetu. KCUS

Avaz.ba

11.2.2020

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno nastavlja provođenje programa planske i kontinuirane edukacije ljekara i medicinskog osoblja. 

Zahvaljujući pravilnoj strategiji edukacija, najsavremenijoj dijagnostičkoj i terapijskoj opremi, te unaprijeđenim uvjetima rada i stručnog usavršavanja uposlenika, ljekari KCUS-a postaju prepoznatljivi po stručnosti u svijetu.

Potvrda za to su brojna svjetska priznanja ljekarima i timovima KCUS-a.

Najnovije priznanje stručnosti stiže iz Japana, gdje je na edukaciji u jednom od vodećih svjetskih neurohirurških centara "Fujita Health Center" boravio neurohirurg Adi Ahmetspahić. U konkurenciji od gotovo 70 pozvanih neurohirurga iz cijelog svijeta i tridesetak neurohirurga Japana, grupa autora s Klinike za neurohirurgiju KCUS-a nagrađena je jednim od deset priznanja za najbolji rad.

Zajedno s grupom kolega s Klinike za neurohirurgiju KCUS-a, doktor Adi Ahmetspahić prezentirao je dva rada u sklopu anualnog cerebrovaskularnog mitinga.

- Radovi koje smo predstavili spadaju u domen najkompleksnijih neurohirurških zahvata, a odnose se na tretman aneurizmi te arteriovenskih malformacija mozga. Veoma smo ponosni da smo kao autori iz Bosne i Hercegovine i voditelji internacionalne grupe koautora iz SAD i Japana, objavili prvi svjetski članak izuzetno značajne hemodinamske analize multiplih i mirror aneurizmi kod pacijentice koju smo uspješno operativno tretirali na Klinci za neurohirurgiju KCUS-a. Isti naučni rad je publiciran u oktobru 2019. u jednom od vodećih neurohirurških časopisa "World Neurosurger" izdavača "Elsevier". Posebno smo ponosni da smo ovim radom uveli prvi termin na bosanskom i japanskom jeziku u anglosaksonsku neurohiruršku literaturu – izjavio je Ahmetspahić.

Ahmetspahić dodaje da je drugi prezentirani rad, također, dobio saglasnost za publiciranje kao originalni članak u AJNS-u (Asian Journal of Neurosurgery), vodećem neurohirurškom časopisu u Aziji i jednom od najcitiranijih u svijetu.

Autori nagrađenih radova su, osim Ahmetspahića, i doktori Eldin Burazerović, Ibrahim Omerhodžić, Haso Sefo, Almir Džurlić, Edin Hajdarpašić, Salko Zahirović, Elma Suljagić-Ljubović i Kenan Arnautović iz SAD, koji je i pružio izuzetno značajnu podršku u edukaciji mladog kadra.


Vrijedan tim prepoznatljiv po stručnosti u svijetu. KCUS

Šef Klinike za neurohirurgiju Haso Sefo navodi da je posebna čast istaći da je kompletan tim ljekara Klinike za neurohirurgiju internacionalno educiran u zemljama EU, SAD i zemljama Azije, te da se proces dodatnog usavršavanja vrši kontinuirano, a sve u cilju optimalne edukacije i pružanja vrhunske neurohiruruške usluge.

- U toku je izrada dodatnih naučnih radova s ostalim kolegama sa naše, ali i drugih klinika KCUS-a. Uporedo s naučnoistraživačkim radom razvili smo i plan uvođenja endoskopskih i minimalno invazivnih neurohirurških procedura u patologiji baze lobanje i intraventrikularnoj patologiji. Ostvarili smo internacionalne kontakte, selektirali kadar te osigurali pozivna pisma za obavljanje edukacija u velikim neurohirurškim centrima SAD i Japana. U "Fujita Health" centru osigurali smo dodatna dva mjesta za edukaciju mladog kadra Klinike za neurohirurgiju KCUS-a. Zahvaljujemo i vjerujemo da ćemo, uz podršku menadžmenta KCUS-a i nabavkom dodatne opreme, realizirati navedene planove, čime ćemo postati prvi centar u Bosni i Hercegovini koji će pružati endoskopske i minimalno invazivne neurohirurške procedure. Svakako želimo naglasiti da je za napredak, razvoj i uspjeh izuzetno značajno optimalno funkcioniranje kompletnog kadra Klinike za neurohirurgiju, uključujući neurohirurški i anesteziološki tim, zatim srednji te viši medicinski kadar i kompletno radno osoblje – kazao je Sefo.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ističe da su pravilna strategija edukacija i stručno usavršavanje, koja se provodi u ovoj ustanovi u protekle četiri godine, dali odlične rezultate u svim oblastima medicine.

- Nakon povratka s edukacija, naši ljekari odmah počinju s primjenom novih znanja i iskustava. U početku se kompleksniji zahvati rade pod mentorstvom nekog od uvaženih profesora od kojih su naši ljekari učili. Nakon nekoliko operacija potpuno su osposobljeni za samostalno izvođenje svih zahvata i uvođenje mlađih kolega u operativni program. Ovakvim radom omogućavamo kontinuirane interne edukacije te zasigurno nećemo više biti u situaciji da je samo jedan ljekar osposobljen da radi određene zahvate. Ne gubimo vrijeme i novac na turistička putovanja, od koje nemaju koristi ni uposlenici ni bolesnici. Iz svake edukacije izvan granica BiH nastojimo izvući maksimalnu korist. Priznanje koje su dobili neurohirurzi najbolje pokazuje da KCUS ima vrhunske stručnjake, spremne da odgovore najzahtjevnijim zadacima. Imamo odlične uvjete za rad i stručno napredovanje. Ljekari i medicinsko osoblje imaju priliku raditi na najsavremenijim aparatima i opremi, učiti od najboljih stručnjaka iz regiona i svijeta, koji često gostuju u našoj ustanovi. Naš uspjeh je rezultat velikog truda, odricanja i ličnog zalaganja svih uposlenika, zahvaljujući čemu smo nabavili najsavremenije aparate i stvorili uvjete rada koji postoje u svjetskim vodećim centrima. Istim tempom rada nastavit ćemo i u narednom periodu kako bismo bolesnicima omogućili najkvalitetnije zdravstvene usluge i pozicionirali KCUS na listu najboljih svjetskih zdravstvenih centara – izjavila je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.