TWITTER

Italijanski novinar izmislio da je umro Ratko Mladić: Širi lažne vijesti i intervjue

Od 2011. godine je napravio više lažnih naloga svjetskih vođa na Twitteru,, a jedna od njegovih vijesti bila je da je umro Papa

Debenedeti i Mladić. Facebook

Avaz.ba

11.2.2020

Vijest da je umro ratni zločinac Ratko Mladić u Hagu plasirao je italijanski novinar Tomazo Debenedeti (Tommasso Debenedetti).

Naime, informacija o navodnoj smrti Mladića došla je s naloga ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, za koji se ispostavilo da je lažan.

- Predsjednik Međunarodnog suda pravde A. A. Jusuf potvrdio mi je da je Ratko Mladić preminuo - pisalo je u objavi na Twitteru.


No, nekih pola sata nakon prve objave na istom profilu osvanuo je novi status:

- Ovo je lažni nalog koji je napravio italijanski novinar Tomazo Debenedeti.  

Potvrđeno je da je u pitanju lažni profil. 

- Ja nemam Twitter profil. Ništa apsolutno nije tačno. To je lažni Twitter nalog. Neko ga je napravio lažno – rekla je Turković.

Naime, lažni profil je kreiran u januaru ove godine, a prvi tvit postavljen je u ponedjeljak, 10. februara.

Inače, Tomazo Debenedeti je italijanski novinar i profesor u Rimu koji je postao poznat po lažnim vijestima. On je napravio mnoge fejk intervjue koji su godinama bili objavljivani u italijanskim medijima.


Tomazo Debenedeti. Arhiv

Od 2011. godine je napravio više lažnih naloga svjetskih vođa na Twitteru, a jedna od njegovih vijesti bila je da je umro Papa. Kasnije je sahranio i Fidela Kastra (Castro) i Pedra Almodovara.

Italijan je postao poznat kao najutjecajniji fejk njuz tviteraš. 

- Twitter je dobar za smrtne slučajeve - rekao je svojevremeno Debenedeti, objašnjavajući da lažne vijesti pušta kako bi dokazao koliko su društvene mreže nepouzdan izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.