SASTANCI

Tegeltija: Migrantska kriza nije problem samo Granične policije BiH već svih sigurnosnih agencija

Prije migrantske krize upozoravali smo da Granična policija BiH, po postojećim zakonskim rješenjima, neće moći odgovoriti na te globalne izazove, rekao Galić

Tegeltija: Ranije reakcije bile su neadekvatne. Arhiv

Avaz.ba/ Fena

11.2.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ukazao je danas na potrebu efikasnijeg rada Granične policije BiH, u smislu protoka ljudi i roba te osiguranja zelene granice od ilegalnih migranata.

Zbog neadekvatne ranije reakcije, kako je naveo, u BiH je danas više migranata nego u Srbiji, koja je dva-tri puta veća zemlja.



Veća podrška međunarodne zajednice

- Migrantska kriza je sigurnosno, a zatim i humanitarno pitanje. To nije problem samo Granične policije BiH već svih sigurnosnih agencija, uz neophodnu koordinaciju te očekujem i veću podršku međunarodne zajednice po tom pitanju, jer je najmanje pomogla BiH u rješavanju problema migrantske krize – rekao je Tegeltija, nakon sastanka s direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem.  

Neophodno je, dodao je, smanjiti čekanja na granici te omogućiti veću tehničku opremljenost i kadrovsku popunjenost Granične policije BiH, u čemu će imati podršku Vijeća ministara. 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da je neophodna izmjena određenih zakonskih i podzakonskih akata koji su na snazi već 20 godina, kako bi ta institucija bila osposobljena za sve izazove.


Galić: Neophodna izmjena zakonskih i podzakonskih akata. Arhiv

Podsjetio je da su prije migrantske krize upozoravali da Granična policija BiH, po postojećim zakonskim rješenjima, neće moći odgovoriti na te globalne izazove.

Ukazao je i na to da je potrebno osigurati neophodna finansijska sredstva za njen efikasniji i profesionalniji rad. 

Nakon sastanka koji je održan u sjedištu Terenske kancelarije "Sjeveroistok" Granične policije u Bijeljini, rečeno je da je 85 posto policijskih službenika angažirano na kontroli prelaska granice, a samo 15 posto u nadzoru zelene granice, u liniji od 1.603 kilometra.


Jedan policajac na 25 kilometara

- To znači da je na 25 kilometara raspoređen jedan policijski službenik. Evropski standardi su jedan policijski službenik na 900 metara, u nenaseljenom području – dodao je Galić.

Tegeltija je, uoči zajedničkog radnog sastanka o socioekonomskim reformama šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU ambasadora Johana Satlera (Johann Sattler) s predstavnicima EU, kreatorima politika u BiH i ključnim međunarodnim partnerima, rekao da će biti analizirani načini implementacije socijalno-ekonomskih reformi, za koje očekuje da neke budu ubrzane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.