VIDEO

Muzej optičkih iluzija u Sarajevu otvara vrata: Pogledajte šta su danas snimili reporteri "Avaza"

Na ovom projektu radilo se više od godinu, a osnivači su, kako nam je kazala Abdagić, dvojica momaka iz Sarajeva

Piše: I. Kriještorac / Avaz.ba

11.2.2020

Sutra se otvara Muzej optičkih iluzija u Sarajevu. Riječ je o prvom ovakvom konceptu u BiH. Prostire se na tri sprata, na više od 300 kvadratnih metara.

Kako je za „Avaz“ kazala portparol Muzeja Rebeka Abdagić, sarajevski muzej je već sada veći od regionalnih muzeja ove vrste, a u njemu ima više od 100 eksponata.

- Ovaj muzej, osim što nudi zabavni sadržaj, od ostalih muzeja ove vrste razlikovat će se i po tome što kroz pojedine eksponate promovira kulturu i tradiciju BiH, ali i Sarajeva – kazala je ona.

Na ovom projektu radilo se više od godinu, a osnivači su, kako nam je kazala Abdagić, dvojica momaka iz Sarajeva. U procesu stvaranja učestvovali su i mladi umjetnici s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Za 3D slike na zidovima zaslužan je Kerim Mušanović.



Eksponati iz Muzeja optičkih iluzija u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Osim velikog broja optičkih iluzija, u Muzeju ćete naći i beskonačni disko, naopaku sobu, antigravitacijku sobu, Ames room, RGB lights, UV room, a možete popiti i kafu s ''Vučkom''. 

Kako su nam kazali, postavku će često mijenjati da bi stalno imali "svježe instalacije", a Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata svaki dan u sedmici.

Inače, Muzej optičkih iluzija nalazi se na adresi Skenderija 28, a cijene karata su za odrasle 12 KM, 9 KM za djecu i studente, 7 KM za grupne posjete škola i 35 KM za porodicu (paket uključuje dvije karte za odrasle i dvije za djecu). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.