ZDRAVSTVO

U Livanjskom kantonu manji broj oboljelih od gripe nego lani, oformljen štab za praćenje koronavirusa

Nabavljena zaštitna oprema

Diana Mamić. A. Kamber

Piše: Al. K. / Avaz.ba

11.2.2020

U Livanjskom kantonu ove godine je u odnosu na prethodnu smanjen broj oboljelih od gripe, informacija je iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona.  

Prema podacima kojima raspolaže Zavod, ove godine je na području Kantona evidentirano 80 pacijenata s respiratornim infekcijama, od čega 20 sa simptomima gripe, od kojih nijedan nije bio hospitaliziran već su liječeni ambulantno i kod kuće.

U Livanjskom kantonu je vakcinisano 700 osoba besplatnim cjepivom čiju je nabavku finansiralo Kantonalno ministarstvo zdravstva, a još oko 300 doza vakcina nabavili su i domovi zdravlja, pa se procjenjuje da je protiv gripe vakcinisano oko 1.000 građana.

Diana Mamić. A. Kamber

Iz Zavoda podsjećaju da je oformljen i kantonalni Krizni štab za praćenje i poduzimanje mjera preventive vezano za koronavirus (2019-nCoV). Štab će koordinirati aktivnosti sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Graničnom policijom, Federalnom inspekcijom, te resornim kantonalnim i federalnim ministarstvima u cilju sprečavanja i ranog otkrivanja koronavirusa, a sve u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

- Kantonalna bolnica u Livnu nema uvjete niti odjel za zarazne bolesti te će se eventualni pacijenti slati u SBK Mostar na liječenje - pojasnila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantina Diana Mamić.

On je dodala da je resorno kantonalno ministarstvo u tu svrhu nabavilo zaštitnu opremu u vrijednosti od 6.000 KM, a koja je već distribuirana zdravstvenim ustanovama na području LK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.