POSJETE

Formiran policijski tim za pojačanu kontrolu nezakonitih migracija u BiH

Istaknuto je kako se priliv ilegalnih migranata očekuje na proljeće

Zoran Galić i Dragan Kulić u razgovoru s kolegama iz Jedinice GP Zvornik. Granična policija BiH

Avaz.ba/ Fena

12.2.2020

Direktor Granične policije (GP) BiH Zoran Galić i pomoćnik za organizaciju i operacije Dragan Kulić razgovarali su danas u Zvorniku sa komandantom Jedinice GP Zvornik Muamerom Fazlagićem o mjerama koje je potrebno poduzeti kao odgovor na pritisak ilegalnih migranata.

Razgovarali su o stanju na državnoj granici, s naglaskom na istočnu granicu, a istaknuto je kako se priliv ilegalnih migranata očekuje na proljeće. 

Konstatirano je da je u 2019. godini na području Zvornika odvraćeno 6.006 migranata, što je 25 posto više u odnosu na 2018. godinu. U ilegalnom prelasku državne granice na tom području otkriveno je 311 osoba u 2019., što je za 60,73 posto manje u odnosu na 2018. godinu.


Galić: Pripadnici GP susreću se s brojnim problemima. Arhiv

Statistički podaci pokazuju da je neophodno pojačati mjere na području istočne granice pa je iz tih razloga formiran iskusni tim službenika Granične policije BiH koji djeluje s ciljem pojačane kontrole nezakonitih migracija.

Na sastanku je istaknuto da se službenici Granične policije BiH svakodnevno susreću s problemima, poput nedostatka ljudstva i opreme, te da im podršku u otkrivanju ilegalnih migranata sve vrijeme pružaju pripadnici kantonalnih i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova. 

Rečeno je da pripadnici Granične policije BiH ulažu maksimalan napor kako bi spriječili nezakonit prelazak državne granice, ali isto tako kontinuirano realiziraju patrole, nadzor i promatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i nadzorne punktove i realiziraju mješovite patrole uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.