ZAHTJEVI

Policajci u USK traže istu osnovicu plaće kao kod ostalih budžetskih korisnika

Kantonalna vlada može ponuditi povećanje plaće za četiri posto, odnosno za milion maraka u 2020. godini, kaže ministar Kljajić

Sa pressa: Policijskim službenicima plaće nisu povećane od 2014. godine. Fena

Avaz.ba/ Fena

12.2.2020

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) traži izjednačavanje osnovice plaće s ostalim budžetskim korisnicima, a na današnjoj pres-konferenciji najavljene su mjere koje će poduzeti ukoliko ne bude potpisan zadovoljavajući sporazum s Kantonalnom vladom. 


Jednak tretman za sve

- S obzirom na to da smo već dvije godine, zbog situacije sa migrantima, izloženi značajnom povećanju obima poslova, mislim da je naš zahtjev opravdan. Moram istaknuti i da policijskim službenicima plaće nisu povećane od 2014. godine. Naša trenutna osnovica plaće je 280, dok je kod ostalih budžetskih korisnika 302 KM, tako da mi tražimo samo izjednačavanje i jednak tretman za sve - rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.  

Naglašeno je da se članovi Sindikata nadaju nastavku socijalnog dijaloga s članovima Vlade USK, odnosno skorašnjem potpisivanju sporazuma. U protivnom, već za iduću sedmicu najavljuju protestno okupljanje u Bihaću.


Pripadnici MUP-a USK zbog situacije sa migrantima izloženi značajnom povećanju obima poslova. Arhiv

- Ako ne dođe do rješavanja ovog problema i ako se hitno ne sazove sastanak sa predstavnicima Sindikata, mi ćemo iduće sedmice nadležnoj policijskoj upravi najaviti održavanje javnih protesta - dodao je Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić istaknuo je kako je za udovoljenje zahtjevu Sindikata policijskih službenika neophodno osigurati skoro dva miliona maraka u budžetu.



Obostrano razumijevanje

- Bojim se da to u ovom trenutku nije realno. Kantonalna vlada može ponuditi povećanje plaće za četiri posto, odnosno za milion maraka u 2020. godini. Zaista se nadam da će postojati razumijevanje obje strane i da ćemo se uspjeti brzo dogovoriti - rekao je Kljajić.

Iz Vlade USK potvrđeno je kako se intenzivni pregovori sapredstavnicima Sindikata policijskih službenika nastavljaju i u narednim danima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.