REAKCIJA

SDA: Reforma Ustavnog suda je promjena Dejtona, nema ucjena kojima RS to može ostvariti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta

SDA: Odluke se moraju poštovati. Arhiv

Avaz.ba

12.2.2020

Iz Stranke demokratske stranke (SDA) poručili su da najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političkog siledžijstva.

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine - saopćili su.

Iz SDA su pozvali institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH da se suprotstave ovakvim jednostranim potezima iz entiteta RS koji ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH.

- Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave konsenzus, uz saglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh - dodali su.

Istakli su da strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to, u skladu s članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma, čini predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

- Očigledno je problem stranaka iz entiteta RS sa stranim sudijama zapravo problem s evropskim principima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju. Pozivi iz entiteta RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja apsolutno neutemeljen zahtjev i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći - zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.