DOBRI LJUDI

Košarkaška iskaznica mučki ubijenog brata za Nedima je kao zlatna medalja

Edin je, zajedno s ocem Muhamedom, u septembru 1992. odveden u logor Sušica i likvidiran

Predrag Jovanović i Nedim Salaharević: Vrijedna uspomena. Avaz

Piše: E. Skokić

12.2.2020

Predrag Jovanović, nekadašnji tehnički rukovodilac omladinskih pogona KK Sloboda Dita iz Tuzle, u svom privatnom arhivu sačuvao je prvu registraciju, odnosno košarkašku iskaznicu Edina Salaharevića, koji je u 19. godini, zajedno s ocem Muhamedom, u septembru 1992. godine odveden u logor Sušica u Vlasenici, a potom brutalno likvidiran.  


Mnogo znači

Na utakmici Lige BiH između Slobode i Bratunca Jovanović je došao do Edinovog brata Nedima Salaharevića i uručio mu dokument iz 1988. godine, odnosno prvu registraciju tada 15-godišnjeg dječaka za tuzlanski klub.  

- Imam u arhivi više od stotinu registracija. Listao sam ih i naišao na Edinovu. Nisam se dvoumio, odlučio sam predati je Nedimu jer dobro znam koliko to njemu znači – kaže za „Avaz“ Predrag Pajo Jovanović.


Košarkaška registracija tada 15-godišnjeg Edina Salaharevića. Avaz

Edin Salaharević je u Sloboda Ditu došao 1988. godine, a u martu 1992. je osvojio titulu juniorskog prvaka Jugoslavije. Slovio je za jednog od najperspektivnijih košarkaša bivše zajedničke države, a igrao je u generaciji koju je predvodio Damir Mulaomerović.

U aprilu 1992. otišao je u rodnu Vlasenicu kako bi s porodicom obilježio Bajram i više se nikada nije vratio u Tuzlu.


Posmrtni ostaci

Njegov mlađi brat Nedim i majka Hatidža prognani su u pravcu Kladnja. Edin i otac Muhamed su ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u više masovnih grobnica. Edin je vječni smiraj pronašao 2009., a Muhamed 2019. godine.  

Lani je umrla i majka Hatidža, a Nedimu je poklon od Predraga Jovanovića poput zlatne medalje, jer Salaharevići prilikom progona nisu uspjeli ponijeti ni čestitu porodičnu fotografiju.



Dobrog kvaliteta

Fotografija s iskaznice dobrog je kvaliteta i ako to uopće može biti utjeha, Nedim će imati autentičnu fotografiju svog brata koji je ubijen zbog imena i prezimena, a njegovu likvidaciju naredile su i izvršile komšije srpske nacionalnosti iz Vlasenice.  

Registracija  je za Nedima, kako kaže, zlatna medalja koja će mu uvijek grijati ranjeno srce.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.