MALVERZACIJE

SDA: Forto i Konaković su kupovali pokvarene trolejbuse po 10 puta višoj cijeni

Za vozila koja su stara 20 godina i koštaju 150.000 KM dali čak 1,4 miliona KM

Konaković i Forto. Arhiv

Avaz.ba

12.2.2020

Kantonalni odbor SDA pozvao je Tužilaštvo KS da procesuira sumnjivu nabavku 14 polovnih trolejbusa, koju je provela Vlada Edina Forte, jer, kako navode, niz činjenica navodi na ozbiljne sumnje da se radi o milionskom kriminalu.

- Od samog početka sve je bilo sumnjivo u vezi s ovom nabavkom. Fortina vlada je, putem poslušne uprave za trolejbuse, koji su stari 20 godina i koštaju 150.000 KM, dala čak 1,4 miliona KM. To znači da su trolejbuse, koji realno koštaju otprilike 10.000 KM po komadu, Forto i Elmedin Konaković plaćali oko 100.000 KM po komadu, a da stvar bude gora, sve je rađeno putem sumnjive posredničke firme "GN Company", koja je dotad imala godišnji promet od tek 35 hiljada KM - navodi se u saopćenju SDA.



Konaković i Forto. Arhiv

Dodaje se da, nakon što su mediji prenijeli informacije švicarske firme "Bernmobil" da su sva vozila neispravna, a da čak njih osam nije uopće u voznom stanju, očigledno je da je riječ o teškim malverzacijama i novoj kriminalnoj aferi Vlade Forte i Konakovića.

- Pozivamo pravosudne organe da ispitaju ovu tešku tendersku malverzaciju, kojom je očigledno nanijeta ogromna finansijska šteta javnom prijevozu i budžetu Kantona Sarajevo, te svim građanima - naveli su iz SDA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.