ALARMANTNO

Kvalitet zraka u većini gradova Bosne loš: Najzagađeniji Ilijaš i Živinice

Na području glavnog grada BiH indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 109 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva

Loš kvalitet zraka. Fena

Avaz.ba / Fena

13.2.2020

Prema mjerenjima jutros u sedam sati, kvalitet zraka je loš u većini gradova centralne i sjeveroistočne Bosne, a najzagađeniji su Ilijaš i Živinice, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 185 i 181 i nezdrav je za stanovništvo. 

Slična je situacija i u Tuzli, Visokom, kao i u Zenici, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 169, 158 i 157. Zrak je, također, nezdrav na području Jajca i Lukavca, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 154 i 153. U takvoj situaciji s kvalitetom zraka, iz "Eko-akcije" upozoravaju da je na području tih gradova moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. 

Svi bi ostali mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali. Na području glavnog grada BiH indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 109 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva. 

Loš kvalitet zraka. Fena

Stoga se upozorava da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području Sarajeva trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. I svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljenmonoksida (CO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.