PISMO

Od Džastina Trudoa zatraženo da Kanada sankcionira Milorada Dodika

Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije

Trudo i Dodik. Avaz

Fena

13.2.2020

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je pismo premijeru Kanade Džastinu Trudou (Justin Trudeau), a povodom odluke predstavnika Republike Srpske da će bojkotirati državne organe Bosne i Hercegovine, u kojem, "u ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, traži da Kanada sankcionira i zaustavi Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije države BiH, kao i njegove saveznike iz pozicije i opozicije bh. entiteta RS, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost".

- Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Dodika, člana Predsjedništva BiH, mora se konačno zaustaviti i sankcionirati - navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.


Uvreda za građane

Dodaje se da napad Dodika na Ustavni sud BiH zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost BiH u reguliranju pitanja državne imovine je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu.

- Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog građanina BiH odluka pozicije i opozicije RS o blokadi državnih institucija. Antidržavni potez pozicije i opozicije u RS je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. Nepoštivanje vladavine prava, nepoštivanje odluka Ustavnog suda je opasno kršenje evropskih i kanadskih vrijednosti i pravnog naslijeđa, što opasno produbljuje krizu u BiH, što je kontinuirani cilj pozicije i opozicije u RS - istaknuto je u pismu.

Emir Ramić. Arhiv

Naglašavaju da se "radi o najopasnijoj praksi od završetka oružanog djela agresije i genocida kojom se ugrožava stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet".

- Ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i ponižene sve dosadašnje aktivnosti Kanade u vezi s boljom budućnosti BiH. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena agresije i genocida mogu biti žrtve kontinuiranog antibosanskog djelovanja bh. entiteta RS. To se odlučnom akcijom mora spriječiti - kazali su iz Instituta.


Konkretne mjere

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada pozivaju premijera Kanade Trudoa da konkretnim i odlučnim mjerama odgovori na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u BiH, ali i regiji.

- Pozivamo Kanadu da, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih prijetnji državi BiH. Kanada, kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je ranije zatražila od svih političkih subjekata u BiH da poštuje odluke Ustavnog suda BiH, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprotstavi ugrožavanju države BiH - piše u pismu Instituta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.