REFORME S predstavnicima dvije entitetske vlade

Johan Satler nakon sastanka u Bijeljini: Fokus na ekonomskim pitanjima

Danas ponovo govorimo o reformama u svjetlu nove metodologije puta ka EU, kaže Novalić

Lj. Ljubojević / Avaz.ba

Satler i Novalić

Foto: Avaz


Nakon dvodnevnog radnog sastanka s predstavnicima dvije entitetske vlade koji je održan u Bijeljini, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) izjavio je da je tema o socioekonomskim reformama bliska svim građanima BiH, te da su ekonomska pitanja izuzetno važna za ovu zemlju i njene građane.

- Polazna osnova za ove aktivnosti je to što je BiH podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Suština toga je to da, ukoliko želite postati dio jednog kluba, onda morate ispuniti i pravila koja taj klub sa sobom donosi. S jedne strane imate političke kriterije, a ti kriteriji su izraženi u četrnaest ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo. Tu su i određeni ekonomski kriteriji i uvjeti koje BiH mora ispuniti da bi u konačnici postala članica EU. U prošloj sedmici Evropska komisija je objavila novu metodologiju proširenja. Ono što je, također, interesantno, dat je značajan fokus, u okviru nove metodlogije, na ekonomska pitanja - kazao je Satler.

Polazna osnova

On je naglasio da su u radu dvodnevnog sastanka u Bijeljini učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

- Polazna osnova naših diskusija bili su aktuelni planovi koje su usvojeni u entitetima, ali i na nivou BiH. Usaglasili smo zajedničke zaključke i oni će biti distribuirani medijima. Suština tih zaključaka je da se bavimo egzistencijalnim pitanjima, koja su itekako važna za građane ove zemlje. Bavili smo se pitanjima povećanja investicija, rješavanja problema u zdravstvu, jer je poznato da se puno novca izdvaja za zdravstvo, dok usluge koje građani dobiju nisu zadovoljavajuće. Razgovarali smo o funkcioniranju preduzeća u državnom vlasništvu i nužnosti njihove depolitizacije - kazao je on.

Kao uspješan primjer izgradnje naveo je Koridor 5C, istakavši da je finansijska konstrukcija zaokružena, ali da nedostaje brža i konkretnija realizacija.

  • Satler i Novalić

    Satler i Novalić

    Foto: Avaz


- Ukoliko se nastavi dosadašnjim tempom, trebat će još 20 do 30 godina da bi se taj projekt realizirao. Dakle, neophodno je ubrzati aktivnosti na realizaciji krupnih projekata, kao što su autoputevi, na privatizaciji javnih preduzeća, objavljivati lotove za izgradnju dužih dionica puteva...Imali smo, dakle, na ovom sastanku korisne diskusije i usaglašene stavove svih nivoa vlasti. Dogovorili smo da definiramo i jedan određeni vremenski okvir, do maja ove godine, kada je planiran samit EU i zemalja zapadnog Balkana u Zagrebu. Konkretizacija stavova i provedba ovih zaključaka omogućit će predsjedavajućem Vijeća ministara BH da na samit ode s konkretnim mjerama i aktivnostima.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je nakon sastanka da je ovo jedan od najznačajnijih radnih skupova u protekle četiri godine, od trenutka kada je usvojena Reformska agenda.

- Danas ponovo govorimo o reformama u svjetlu nove metodologije puta ka EU. Nova metodologija u centar zbivanja stavlja socioekonomske reforme. Ovdje su danas značajni društveni i međunarodni faktori, osim EU oličene u gospodinu Satleru, jer su sastanku prisustvovali američki, britanski i njemački ambasadori. Govoreno je, konkretno, o ciljevima, mjerama i aktivnostima i o mjerljivim rezultatima tih ciljeva. Definirali smo glavne ciljeve, među kojima je i ekonomski rast koji je bolno pitanje, jer je počeo stagnirati iz više razloga - kazao je Novalić.

Budućnost u fokusu

Kako je naveo, razgovarali su i o restrukturiranju zdravstva koje puno troši, a malo daje. 

- Razgovarali smo o javnim preduzećima koja poklapaju veliki dio društvenih resursa, a ne daju odgovarajući rezultat. Konačno, pitanje svih pitanja u našem društvu je pitanje mladih. Drago mi je da je i to pitanje došlo na dnevni red, te da smo konačno u fokus stavili budućnost, a ne prošlost. U tom smislu, sve vlade su dale svoje prijedloge za rješavanje četiri cilja na putu ka EU. Te mjere su usvojene i bit će predmet naših akcionih planova. Očekujem da će ovaj sastanak u ovako visokom formatu pomoći da se društvo ponovo vrati na rješavanje socioekonomskih tema koje su glavne teme u našem društvu - istakao je Novalić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na