POZITIVNE PRIČE

Ovo je BiH: Marica i Haris iz Srebrenice autori pametnih kontejnera

Prvi pametni kontejneri prvo će biti dostupni građanima Srebrenice

Marica Milosavljević i Haris Mujić. S. Smajlović

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

13.2.2020

Marica Milosavljević i Haris Mujić, srebrenički srednjoškolci, autori su projekta pametni kontejner koji je nazvan "Trash for Cash" (TFC).  

Izradu prototipa pametnog kontejnera finansirat će "Futurus Makerspace" i Fondacija budućnosti BiH. Ideja o razvoj pametnog kontejnera nastala je kad su Marica i Haris učestvovali na najvećem takmičenju srednjoškolaca u BiH "Start Me High School". Šetajući gradom, uočili su da na svakom koraku stoje razni otpadni predmeti pa su odlučili da podignu ekološku svijest ljudi.

Marica Milosavljević i Haris Mujić. S. Smajlović

- Naša ideja naišla je na pozitivne komentare stručnjaka i na takmičenju smo svrstani među deset najboljih inovativnih ideja. Oni koji budu odlagali smeće u pametne kontejnere, dobivat će bodove za poklone, koje će osigurati sponzori koji se budu reklamirali na površini kontejnera. Time će kompanije imati mogućnost da se reklamiraju za manji iznos nego što je to drugi vid reklame - pojasnila nam je Milosavljević.

 - Prvi kontejneri biti će postavljeni u Srebrenici, a nakon toga širom BiH. Fondacija budućnost BiH i "Futures Makerspace" omogućili su nam da se informatički obrazujemo, a pametni kontejner je njihov i naš uspjeh - kaže Mujić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.