SVEČANOSTI

Krešić: Novi oficiri podižu borbenu gotovost OSBiH na viši nivo

Zakletvu su položila i ugovor o profesionalnoj vojnoj službi u početnom činu oficira OSBiH potpisala 54 kandidata, koji su uspješno završili osnovnu oficirsku obuku OSBiH

Sa svečanosti: Osnovna oficirska obuka trajala je deset mjeseci. Fena

Avaz.ba/ Fena

13.2.2020

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas je održana svečanost povodom prijema šeste klase oficira OSBiH u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira.

Zakletvu su položila i ugovor o profesionalnoj vojnoj službi u početnom činu oficira OSBiH potpisala 54 kandidata, koji su uspješno završili osnovnu oficirsku obuku OSBiH. 


Spremnost i opredijeljenost

Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić ističe da su Oružane snage BiH danas postale jače te da novi oficiri podižu borbenu gotovost OSBiH na viši nivo.

- Ovo je pokazatelj da Ministarstvo odbrane i Oružane snage razmišljaju i vode ispravnu politiku u smislu ljudskih resursa. Ovi ljudi sada imaju priliku graditi karijeru unutar OSBiH, a posebno me raduje njihova spremnost i opredijeljenost službi u OSBiH, Bosni i Hercegovini. Spremni su obaviti misije koje postavimo pred njih - rekao je Krešić.  

Osnovna oficirska obuka trajala je deset mjeseci. Realizirana je u Centru za osnovnu obuku Pazarić, Centru za profesionalni razvoj Travnik i jedinicama OSBiH prema planu osnovne oficirske obuke.


Mašović: Podmlađivanje kadra. Arhiv

- Obuka je realizirana u našim centrima, što samo po sebi govori da naši centri u potpunosti mogu podržati potrebe za razvoj oficirskog, podoficirskog i vojničkog kadra. Uporedo s tim, OSBiH opredijelile su se za podmlađivanje kompletnog oficirskog, podoficirskog i vojničkog kadra. Prvi pravac je ovaj koji smo prezentirali danas, a drugi je školovanje kadeta na akademijama širom svijeta. Naši kadeti se školuju u deset zemalja svijeta, a taj proces će nam donijeti nova 343 oficira - izjavio je načelnik Zajedničkog štaba, generalpukovnik Senad Mašović.

Cilj obuke je razvoj operativnih, taktičkih i borbenih kompetencija oficira čina potporučnika, s težištem na vojno vođenje, fizičku obuku i kondicione treninge, taktiku, planiranje i izvođenje taktičkih operacija i situacijskih vježbi, topografiju, navigaciju, administraciju i opće teme.  

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Metju Fild (Matthew Field) ponosan je na saradnju i pomoć koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Oružanim snagama BiH u jačanju kapaciteta.


Najbolji rezultati

- Pokazali smo našu predanost i dubinu naše saradnje s Bosnom i Hercegovinom. Oružane snage BiH sada vode procese obuke i odabira oficirskog kadra i kontinuirano proizvode mlade lidere najvišeg kvaliteta. Ujedinjeno Kraljevstvo rado će vam pružiti podršku gdje god i kako god može - rekao je Fild.

Kandidati su pripremljeni, obučeni i osposobljeni u vještinama koje su potrebne za vršenje početnih oficirskih dužnosti u OSBiH, kompatibilno NATO standardima. 

Najuspješnijim polaznikom šeste klase osnovne oficirske obuke proglašen je potporučnik Slobodan Vuković, dok je najbolje rezultate iz fizičke spremnosti ostvario potporučnik Kadija Talić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.