SARAJEVO

Održan sastanak Udarne grupe za terorizam: Najavljene optužnice protiv povratnika iz Sirije

Na sastanku su, zbog ozbiljnosti tema o kojima se razgovaralo, bili ministar sigurnosti BiH Radončić te direktori i najviši dužnosnici institucija i agencija za provođenje zakona u BiH

S današnjeg sastanka. Tužilaštvo BiH

M.Aš. / Avaz.ba

13.2.2020

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Sastanku su, zbog ozbiljnosti tema o kojima se razgovaralo, prisustvovali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić te direktori i najviši dužnosnici institucija i agencija za provođenje zakona u BiH.


Sa sastanka u Tužilaštvu. Tužilaštvo BiH

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i rukovodilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić učesnicima su prezentirali realizirane aktivnosti i plan aktivnosti u narednom periodu, naročito u segmentu procesuiranja povratnika sa stranih ratišta.

U narednom periodu očekuje se podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su nedavno izručeni u Bosnu i Hercegovinu i nalaze se u pritvoru, a za koje su prikupljeni dokazi da su tokom boravka na području Sirije i Iraka učestvovali u strukturama ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Također, razgovarano je i o planiranim aktivnostima u budućnosti u ovom segmentu, kao i procesu deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta i adekvatne reakcije državnih, entitetskih i institucija Distrikta Brčko u ovoj oblasti.

S obzirom na to da je BiH članica međunarodne antiterorističke koalicije, sastanku Udarne grupe su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.