REAKCIJE

Cvijanović: Razgovor i dogovor su uvijek prve opcije RS

Podsjetila je da je više od godinu bilo blokirano uspostavljanje vlasti na nivou BiH

Željka Cvijanović. Arhiv

Fena

13.2.2020

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da će institucije tog bh. entiteta donositi odluke u korist svojih građana te da nisu „remetilački faktor, ali neće dozvoliti ni oduzimanje nadležnosti ni umanjenje ustavnog kapaciteta“.

- Ako hoćete razgovor i dogovor, mi smo tu. Ako nećete i mislite da nas non-stop kinjite i prljate i da ćemo takvo nešto podnositi, onda je to pogrešno - navela je ona.

Na pitanje koliko je izvjesno da RS od proljeća naredne godine "krene svojim putem" ukoliko se ne poštuju njeni stavovi, kako je naveo lider SNSD-a Milorad Dodik, Cvijanović je rekla novinarima u Banjoj Luci da, ako je to izlaz iz takve situacije, onda će se institucije tako i ponašati.

- Ali u svim odlukama RS uvijek u prvi plan kao model rada stavlja opciju razgovora, pregovora i dogovora - dodala je ona.


Željka Cvijanović. Arhiv

Tvrdi da je sve u BiH, kako je rekla, već godinama paralizirano i blokirano te da to ne rade sada svojim odlukama predstavnici RS.

Podsjetila je da je više od godinu bilo blokirano uspostavljanje vlasti na nivou BiH, a kada je do toga došlo, urađeno je djelimično.

- Nemate vi šta blokirati. Tamo je sve već zamrznuto, blokirano, neinventivno, nekreativno, nespremno za rad i funkcioniranje - ustvrdila je ona.

Optužila je bošnjačke zvaničnike za, kako je navela, dugogodišnja nastojanja da se RS oduzmu nadležnosti te da se to ranije radilo preko visokog predstavnika, a sada odlukama Ustavnog suda BiH kojima se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem u RS zabranjuje i proglašava neustavnim i državnom imovinom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.