IZVJEŠTAJI Novi podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH

U našoj zemlji do sada 11 umrlih od sezonske gripe

Zavodu od početka sezone prijavljeno ukupno devet smrtnih ishoda pozitivnih na virus gripe

D. B. / Avaz.ba

Broj oboljelih od sezonskog virusa u porastu

Foto: Ilustracija


Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija, 11 osoba umrlo je u Bosni i Hercegovini od sezonske gripe protekle tri sedmice. Broj oboljelih od ove sezonske gripe se iz sedmice u sedmicu povećava. Smrtni slučajevi prouzrokovani influencom AH1N1 bilježe se u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Banjoj Luci.

  • Novi podaci Zavoda za javno zdravstvo

    Novi podaci Zavoda za javno zdravstvo

    Foto: Avaz


Kako su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali za "Avaz", na području Federacije BiH i dalje se registrira umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekle tri sedmice.

- Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH od početka sezone prijavljeno je ukupno devet smrtnih ishoda pozitivnih na virus gripe tip A, podtip A (H1N1). Četiri smrtna ishoda registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Zeničko-dobojskom te dva u Tuzlanskom kantonu. Od početka sezone Zavodu za javno zdravstvo prijavljena su ukupno 16.093 pacijenta sa simptomima sličnim gripi - navode iz Zavoda.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da su preminula dva pacijenta oboljela od teške akutne respiratorne infekcije, koja su bila pozitivna na virus gripa tipa A, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Više o temi Zavod za javno zdravstvo FBiH

ALARMANTNO
Svinjska gripa hara BiH
NA VRH

Podijeli članak na